Paszteciki mięsne w cieście francuskim
łatwe
2015 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
500 gramów
1 słoik
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj kapary i chilli, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, zetrzyj ser gruyere. Kajzerkę namocz w wodzie i dokładnie odciśnij.

Krok 2
W dużej misce połącz mięso, bułkę, jedno jajko, połowę opakowania Knorra do klopsików, chilli, kapary i suszone pomidory. Z mięsa uformuj 2 cm grubości walec.

Krok 3
Ciasto francuskie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i posmaruj jajkiem. W środku umieść liście rukoli i mięsny farsz. Całość posyp serem.

Krok 4
Wszystko razem zroluj, połóż roladę na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku przez około 25 minut.

Krok 5
W międzyczasie w garnku połącz pomidory z puszki z pozostałą częścią Knorra do klopsików. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową roladę pokrój w mniejsze kawałki i podawaj z sosem pomidorowym.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać porwane liście świeżej bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mięsa mielonego, delikatnych warzyw oraz sera żółtego, zamkniętych w kruchym cieście. Ich przygotowanie nie jest trudne – wystarczy, że zasugerujesz się poradami zawartymi w przepisie. Efektowne potrawy wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne.
Dla kogo?
Masz ochotę na smaczną wytrawną przekąskę, ale nie chcesz spędzać w kuchni wielu długich godzin? Ciasto francuskie z mięsem mielonym i pomidorami to strzał w dziesiątkę. Na początek posiekaj kapary i chili, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a ser gruyère zetrzyj na tarce. Kajzerkę namocz w wodzie i odciśnij. Teraz czas na mięso – połącz je z wymienionymi składnikami, przypraw wyrazistymi przyprawami i uformuj walec, a następnie rozwałkuj ciasto francuskie, które będzie podstawą pasztecików.
Na jaką okazję?
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła przekąska w ciągu dnia. Paszteciki z mięsem w cieście francuskim umieść na liście dań, którymi chcesz poczęstować gości podczas imprezy. Znikną z talerzy jako pierwsze.
Czy wiesz, że?
Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego wyłóż liśćmi rukoli (ewentualnie zastąpisz je roszponką) oraz mięsnym farszem, a całość posyp obficie serem. Zroluj ciasto na kształt rolady, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika na kilkanaście minut. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu pomidorowego.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane danie serwuj udekorowane listkami świeżej rukoli lub bazylii. Nadprogramową porcję pasztecików mięsnych z ciasta francuskiego możesz wykorzystać jako pomysł na lunch do pracy.