Ciasto francuskie z kaszą gryczaną - sakiewki | Przepisy.pl pixel

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
805 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Odcedź i dodaj posiekaną natkę oraz oscypek starty na tarce o grubych oczkach.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Ciasto francuskie rozłóż na blacie i wytnij z niego koła za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż łyżkę przygotowanej kaszy i zawiń formując sakiewki.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowane sakiewki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 15 minut.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej 200 ml ciepłej wody, dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i dobrze wymieszaj. Sos gotuj 3 minuty. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe sakiewki podawaj z pieczarkowym sosem.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Posmarowane jajkiem sakiewki posyp kminkiem, a po upieczeniu będą wyglądać i smakować jeszcze ciekawiej.

53

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 09.12.2021

    Zrobilam te sakiewki, kaszy trzeba dac o polowe mniej niz w przepisie i kupuc 2 arkusze ciasta francukiego. Sakiewki sa przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leokadia Litwinowicz

    Leokadia Litwinowicz , 13.01.2016

    Łyżkę kaszy gryczanej na krążek ze szklanki to trzeba mieć umiejętności by to zlepić .... właśnie robię.... Płat ciasta francuskiego na 300 g kaszy to też jakaś fantazja. Przepis opracował chyba ten kto tego osobiście nie robił

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julian Kalinski

    Julian Kalinski , 08.01.2016

    Zaproś na degustację...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dietetyk Proporcja - zdrowe przepisy, porady, ciekawostki

    Dietetyk Proporcja - zdrowe przepisy, porady, ciekawostki , 08.01.2016

    Bardzo fajna propozycja ;) jednak warto pokusić się o zrobienia samodzielnie ciasta z jakiejś mąki pełnoziarnistej. Będzie wtedy o wiele zdrowiej! Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Hirsz

    Barbara Hirsz , 07.01.2016

    pyszne mogą być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szubzda

    Andrzej Szubzda , 07.01.2016

    Wpraszam się na nie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Oro

    Daniel Oro , 07.01.2016

    Ciasto samo się sklei.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Lange

    Renata Lange , 07.01.2016

    wyglada pysznie,ummmmmmmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Myszka

    Joanna Myszka , 07.01.2016

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Krawczyk

    Krystyna Krawczyk , 07.01.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Klimkowska

    Ewa Klimkowska , 07.01.2016

    Kiedy degustacja ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzak Wiesław Marian

    Jerzak Wiesław Marian , 07.01.2016

    Zapraszasz mnie to przyjade spróbować i przy tym też gorące nóżki wieczorową porą !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Maniakowska

    Barbara Maniakowska , 07.01.2016

    Na pewno spróbuję!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Wojtaszek

    Wanda Wojtaszek , 07.01.2016

    Też bym tak zrobiła. Nie używam żadnych sztucznych ulepszaczy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Olszewskaa

    Urszula Olszewskaa , 07.01.2016

    No no, to kiedy można przyjść w gości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kossowska

    Elzbieta Kossowska , 07.01.2016

    Wszystko dobre tylko jak pieczarki to po co jeszcze esencja grzybowa. Kest to dobre danie. Uwielbiam kasze gryczana. Sakiewki mozna zwiazac nitka albo zblanszowanym porem pokrojonym w cienkie paseczki w zdluz . Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Paciorkowska

    Ewa Paciorkowska , 07.01.2016

    Czym te sakiewki zawiązać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rosinska

    Anna Rosinska , 07.01.2016

    Na pewno pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szota

    Joanna Szota , 07.01.2016

    dobry pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Koniarski

    Zbigniew Koniarski , 07.01.2016

    Do gryczanej pasuje tylko naturalny sos z pieczonej wołowiny z suszonymi borowikami.Pomarzyć można.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ferdynand Wirkus

    Ferdynand Wirkus , 07.01.2016

    Waszczykowskiemu ta potrawa napewno nie będzie smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Świercz

    Anna Świercz , 07.01.2016

    No to bardzo dobre i pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Świsłowska

    Kazimiera Świsłowska , 07.01.2016

    Jaka pyszna potrawa, gratuluje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Klyszejko

    Tadeusz Klyszejko , 07.01.2016

    mniam mniamniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Leszczyński

    Jan Leszczyński , 07.01.2016

    Pycha ,brzuszek rośnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Budzyńska

    Maria Budzyńska , 07.01.2016

    Bożenko, chyba z moim kuzynem ( Dankiem) prowadzicie wsoólną kuchnię. O łasuchy. Pozdrawiam Ciebię i Danka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dziewiecka

    Teresa Dziewiecka , 07.01.2016

    nie dałoby się kurierem gotowca??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Szczepanska

    Gabriela Szczepanska , 07.01.2016

    Marta ty to wszystko robisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lenik

    Marek Lenik , 07.01.2016

    Boguś i. Gosia mają jednakowe gusta,tylko nie wiem czy mnie się coś z tego dostanie,,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Buczkowska

    Wiesława Buczkowska , 07.01.2016

    Nie lubie kaszy gryczanej

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowymChrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Odcedź i dodaj posiekaną natkę oraz oscypek starty na tarce o grubych oczkach.