Gulasz wołowy z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
313 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1.5 litra

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

5 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę, posyp rozkruszoną połówką kostki Knorr. W garnku usmaż wołowinę na oleju na kolor brązowy, dolej 0,5 litra wody i duś do miękkości.

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - Krok 1

Krok 2

Seler naciowy pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Podsmaż wszystko na patelni, dodając zioła i paprykę.

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj warzywa i kostki Knorr oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj.

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - Krok 3

Krok 4

Dodaj zasmażkę Knorr, dopraw do smaku pieprzem i zagotuj.

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - Krok 4

Krok 5

Kaszę gryczaną ugotuj według uznania.

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Lena Szost

    Lena Szost , 14.07.2019

    Świetny poezja wgebie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena Szost

    Lena Szost , 14.07.2019

    Świetnie smakuje gulasz aromatyczny i miękki co przy wolowinie z nie często się zdarza

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wołowy z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowy z kaszą gryczaną Gulasz wołowy z kaszą gryczaną

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną to bardzo sycąca, aromatyczna potrawa, która doskonale sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Oprócz wołowiny możesz wykorzystać tu także mięso wieprzowe np. mięso od szynki, łopatkę lub karkówkę, albo drobiowe np. piersi lub udka z kurczaka albo piersi indycze. Pamiętaj, aby nigdy nie zalewać mięsa zimną wodą, ponieważ może to spowodować jego stwardnienie. Należy dusić je pod przykryciem przez około trzydzieści – czterdzieści pięć minut, aż do momentu, gdy stanie się miękkie. Smak dania świetnie podkreśli sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie oraz oregano. Kaszę gryczaną możesz zastąpić kaszą jaglaną, kuskus, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Gulasz wołowy doskonale smakować będzie z buraczkami z cebulą, surówką z białej kapusty lub ogórkami kiszonymi.