Gulasz francuski z winem - wołowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Francuski gulasz z winem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
555 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm.

Francuski gulasz z winem  - Krok 1

Krok 2

W szerokim rondlu rozgrzej dobrze olej i smaż mięso, aż będzie rumiane.

Francuski gulasz z winem  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj warzywa i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Francuski gulasz z winem  - Krok 3

Krok 4

Wlej wino i poczekaj, aż połowa wyparuje.

Francuski gulasz z winem  - Krok 4

Krok 5

Wlej 500 ml wody, dodaj Fix Knorr i wymieszaj. Duś mięso, aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw gulasz musztardą. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać wędzony boczek i pieczarki.

Francuski gulasz z winem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuski gulasz z winem Francuski gulasz z winem

Gulasz występuje w różnych wersjach, ale czy słyszałaś o francuskim gulaszu wołowym z winem Beef bourgnion? Ta wytrawna potrawa jest niezwykle popularna we Francji, jeśli jeszcze jej nie spróbowałaś koniecznie to zrób. Przygotowanie tej wersji gulaszu zajmuje trochę czasu, nie jest jednak bardzo skomplikowane, a efekt końcowy wart jest każdej poświęconej minuty. Danie to doskonale nada się na uroczyste okazje, takie jak rodzinny obiad czy kolacja dla przyjaciół. Dodatek wina nadaje mu wykwintności i szlachetnego smaku. Sekretem tego gulaszu jest też odpowiednio długie duszenie. Możesz przyrządzić je w garnku lub na głębokiej patelni albo powoli piec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. W klasycznej wersji tego przepisu do mięsa dodaje się cebulę i marchew, w twojej wersji gulaszu możesz wykorzystać inne warzywa, na przykład paprykę czy seler. Gotowy gulasz francuski serwuj z ziemniakami, kaszą lub purée. Smacznego!