Gulasz z zieloną papryką i cebulą - przepis: wołowy | Przepisy.pl pixel

Gulasz z papryką

po węgiersku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i obsmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Powinno być rumiane, a cały sok, który powstanie podczas smażenia, powinien wyparować.

Gulasz z papryką - Krok 1

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Papryczkę chili posiekaj.

Gulasz z papryką - Krok 2

Krok 3

Dodaj do mięsa cebulę oraz papryczkę chili i przyprawy. Smaż jeszcze kilka minut.

Gulasz z papryką - Krok 3

Krok 4

Wlej 1 l ciepłej wody i dodaj zieloną paprykę oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj gulasz, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Podawaj z pieczywem.

Gulasz z papryką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z paprykąGulasz z papryką

Pikantny, gęsty gulasz jest sztandarowym daniem kuchni węgierskiej – dzięki temu przepisowi poznasz prosty sposób na jego przygotowanie. Jeśli chcesz, aby smak potrawy był bardziej intensywny, przyrządź ją na bazie wołowiny. Czerwone i soczyste mięso z udźca pokrój w dość dużą kostkę i podsmażaj na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż się zrumieni. Będziesz także potrzebować świeżych warzyw: cebuli, papryczki chili oraz zielonej papryki. Pierwsze dwa posiekaj i dodaj do mięsa wraz z przyprawami, czyli słodką papryką w proszku i kminkiem. Całość smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej ciepłą wodą z dodatkiem mięsnej kostki pieczeniowej. Na koniec dorzuć pokrojoną w kawałki paprykę i duś do momentu, aż wołowina zmięknie, a sos zgęstnieje. Serwuj na ciepło z dodatkiem pieczywa, na przykład chleba razowego na zakwasie lub bagietki. Przed podaniem posyp dla ozdoby drobno posiekaną natką pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszym przepisem na gulasz z papryką będzie dla Ciebie przyjemnością.