
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
1 litr
1.25 litra
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Podobnie paprykę. Cebulę w drobną kostkę.

Krok 2
W rondlu usmaż mięso wraz z cebulą. Gdy będzie rumiane, dodaj obie papryki mielone oraz kminek i całość smaż kilka minut.

Krok 3
Teraz zalej mięso litrem wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś ok. 20-30 minut.

Krok 4
Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz wymieszaj ze szklanką wody i wraz z papryką dodaj do mięsa. Duś kolejne 15 minut.

Krok 5
Kasze podsmaż w rondlu z olejem i po chwili zalej bulionem. Dodaj majeranek i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na 8 minut.

Krok 6
Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i np. ogórkiem małosolnym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływające się w ustach, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznych warzyw. Obowiązkowo musi być gotowane z papryką – jednym z symboli węgierskiej kuchni. Nic dziwnego, że ta potrawa jest chętnie przyrządzana także w Polsce. Spróbuj wykonać przepis na gulasz z kaszą gryczaną – palce lizać!
Dla kogo?
Gulasz do kaszy gryczanej ma być ciepły i rozgrzewający. Powinien też dodawać siły po długim, męczącym dniu pracy. Mięso pokrój na duże kawałki, podobnie jak paprykę (najlepiej dwukolorową). Wszystko po to, by ich smak w gulaszu z kaszą był wyczuwalny. Miłośnicy wieprzowiny podawanej z aromatycznymi dodatkami będą w siódmym niebie.
Na jaką okazję?
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną to prosta do przygotowania potrawa, którą serwować można zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i na co dzień. Jak większość dań jednogarnkowych, kasza gryczana z gulaszem doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Jedno wejście do kuchni, a obiad na dwa dni będziesz mieć z głowy.
Czy wiesz, że?
Ten gulasz z kaszą przygotowywany jest nieco inaczej niż typowa węgierska potrawa. Opiera się bowiem na kaszy gryczanej i jej charakterystycznym, intensywnym smaku. To na niej ułożysz mięso z sosem.
Dla urozmaicenia:
Idealnym dodatkiem do gulaszu węgierskiego z kaszą gryczaną będzie kwaśna śmietana, a gulasz zagryzać można ogórkiem kwaszonym.