Węgierski gulasz z kaszą gryczaną - przepis | Przepisy.pl pixel

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

heart
543 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

783 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 litr

1.25 litra

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Podobnie paprykę. Cebulę w drobną kostkę.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 1

Krok 2

W rondlu usmaż mięso wraz z cebulą. Gdy będzie rumiane, dodaj obie papryki mielone oraz kminek i całość smaż kilka minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 2

Krok 3

Teraz zalej mięso litrem wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś ok. 20-30 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 3

Krok 4

Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz wymieszaj ze szklanką wody i wraz z papryką dodaj do mięsa. Duś kolejne 15 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 4

Krok 5

Kasze podsmaż w rondlu z olejem i po chwili zalej bulionem. Dodaj majeranek i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na 8 minut.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 5

Krok 6

Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i np. ogórkiem małosolnym.

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Eliza Klaudia

    Eliza Klaudia , 28.06.2019

    Pyszny gulasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leon Leon

    Leon Leon , 21.09.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Bębenek

    Bogdan Bębenek , 20.10.2016

    po przeczytaniu przepisu stwierdzam ,że nie jest to jednogarnkowe danie wcale....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Węgierski gulasz z kaszą gryczaną   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Węgierski gulasz z kaszą gryczaną  Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływające się w ustach, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznych warzyw. Obowiązkowo musi być gotowane z papryką – jednym z symboli węgierskiej kuchni. Nic dziwnego, że ta potrawa jest chętnie przyrządzana także w Polsce. Spróbuj wykonać przepis na gulasz z kaszą gryczaną – palce lizać!

Dla kogo?

Gulasz do kaszy gryczanej ma być ciepły i rozgrzewający. Powinien też dodawać siły po długim, męczącym dniu pracy. Mięso pokrój na duże kawałki, podobnie jak paprykę (najlepiej dwukolorową). Wszystko po to, by ich smak w gulaszu z kaszą był wyczuwalny. Miłośnicy wieprzowiny podawanej z aromatycznymi dodatkami będą w siódmym niebie.

Na jaką okazję?

Węgierski gulasz z kaszą gryczaną to prosta do przygotowania potrawa, którą serwować można zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i na co dzień. Jak większość dań jednogarnkowych, kasza gryczana z gulaszem doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Jedno wejście do kuchni, a obiad na dwa dni będziesz mieć z głowy.

Czy wiesz, że?

Ten gulasz z kaszą przygotowywany jest nieco inaczej niż typowa węgierska potrawa. Opiera się bowiem na kaszy gryczanej i jej charakterystycznym, intensywnym smaku. To na niej ułożysz mięso z sosem.

Dla urozmaicenia:

Idealnym dodatkiem do gulaszu węgierskiego z kaszą gryczaną będzie kwaśna śmietana, a gulasz zagryzać można ogórkiem kwaszonym.