Karkówka pieczona w plastrach - z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
474 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

696 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna pieprzu pokrusz lekko moździerzu. Mięso umyj i osusz.

Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - Krok 1

Krok 2

Karkówkę posyp równomiernie przyprawą Knorr a następnie pieprzem. Ziarna pieprzu dociśnij dłonią.

Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony a następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. Jeśli chcesz aby twoja karkówka była jeszcze bardziej soczysta po obsmażeniu upiecz ją w folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia.

Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast czarnego pieprzu możesz użyć pieprzu kolorowego – potrawa nabierze jeszcze ciekawszego smaku i wyglądu.

52

Opinie o przepisie

  • Waldemar Nowaczyk

    Waldemar Nowaczyk , 07.04.2019

    bede robil dla mojego kwiatuszka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Stawski

    Tomek Stawski , 11.01.2015

    Chętnie ale nie mogę dieta mnie do bija :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szymańczak

    Agnieszka Szymańczak , 04.01.2015

    upiekłam, ale najpierw marnowałam mięso przez 3 dni w zalewie sól, przyprawy, ocet winny, mięso ma o niebo lepszy smak i pięknie pachnie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Makowinka

    Iwona Makowinka , 04.01.2015

    bardzo lubię karkówkę można z niej zrobić prawie wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wesołowska

    Dorota Wesołowska , 04.01.2015

    I o to chodzi!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Łabęda

    Helena Łabęda , 04.01.2015

    chętnie................do jedzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Blackdog Bokwa

    Paweł Blackdog Bokwa , 04.01.2015

    Ponoć (jak to mówią masarze) w kark szprycuje się gadzinę antybiotykami, dlatego nie jedzą oni tego mięsiwa, ale co tam jest ogólnie pyszne. Ja się dołączam do jedzenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 04.01.2015

    a ja schab gotuję i też jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Michalczyk

    Kazimierz Michalczyk , 04.01.2015

    ładnie wyglonda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 04.01.2015

    Wygląda pyszni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Grzela

    Ryszard Grzela , 04.01.2015

    a pnionteczek minoł, sobota sie skonczała - a gołąbki nie przyfruneli byli-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Gwiazda

    Kamil Gwiazda , 03.01.2015

    Łykam jak pelikan Mniam:)*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Petryszak

    Anna Petryszak , 03.01.2015

    Smakowicie wygląda mniam, mniam. Pozdrawiam :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szczesniak

    Jan Szczesniak , 03.01.2015

    kiedy serwujesz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Ptaszyński

    Konrad Ptaszyński , 03.01.2015

    Bardzo apetyczne.Proponuję ugotować ipoczęstować "RODZINĘ".Koszty pokryję, Ojciec Chrzestny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Strawiński

    Juliusz Strawiński , 03.01.2015

    coś w Trójmiescie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Jestem Homo Sapiens jem wszystko.Szympansy pozornie są roślinożerne.Lubią czasami zapolować!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Sorry.Tego raczej w knajpach nie dostaniesz chyba,że Okrasa,lub-żart-Sowa i przyjaciele-.Poważnie polecam kuchnię p.Sowy.Zapytaj się w ciekawych "knajpach" o policzki wołowe.Pychota!!!.Koniecznie w czerwonym winie!!,lub whisky-flambirowane w whisky-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza , 03.01.2015

    Oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Alina.Jedna uwaga.Mięsko przed podaniem musi odpocząć-lekko ostygnąć-!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Strawiński

    Juliusz Strawiński , 03.01.2015

    Wiktor... ja się odżywiam w knajpach. O knajpę pytałem. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wesołowska

    Dorota Wesołowska , 03.01.2015

    A tu znowu mięso

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Pytasz sie o mój przepis?? U mnie w domu!!! Sam to robię od lat.Z boczusiem podobnie postępuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Kliknij w internecie pod hasłem j.w.Polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Strawiński

    Juliusz Strawiński , 03.01.2015

    A gdzie to podają? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mazur

    Krzysztof Mazur , 03.01.2015

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza , 03.01.2015

    Dzięki za przepis! Co to za sos..worcestershire...? Pierwszy raz o nim słyszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Z knorrem proszę mnie nie rozśmieszać.Mam zajady-wien,że to była ironia- hahaha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 03.01.2015

    Proponuję dobę wcześniej naszpikować wędzoną śliwką,suszonymi morelami i czosnkiem.Doba,lub dwie przed pieczeniem.Oczywiście majeranek,pieprz kruszony,sól morska,sos sojowy ciemny i trochę sosu Worcestershire.Wklepać dokładnie ingredienty.Z lekka polać olejem.Odstawić w chłodne miejsce na czas jak już pisałem Podczas pieczenia polewać miodem rozpuszczonym w wodzie,oraz sosem z pieczenia.Sprawdzone.Przez dwa tygodnie smaczne.Im dłużej w marynacie tym lepiej.Dwie doby w zupęłności wystarczą!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza , 03.01.2015

    Najważniejsza w tym daniu przyprawa knorr...gotowa mieszanka przypraw z glutaminianem sody i innymi wzmaczniaczami smaku... Może po prostu natrzeć karkówkę ziołami, papryką, czoskiem i mieć zdrowszą potrawę?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka w kruszonym pieprzuPieczona karkówka w kruszonym pieprzu

Zachwyć się cudownym smakiem pieczonej karkówki w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zajmie ci tylko chwilę. Karkówka równie wspaniale smakuje na zimno, pokrojona w plasterki i podawana z pieczywem. Tak przyrządzonej aromatycznej pieczeni nie oprze się żaden, nawet okazjonalny amator dań mięsnych. By ją zrobić, najpierw umyj mięso, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie posyp przyprawą do mięs Knorr oraz czarnym pieprzem ziarnistym. Możesz też zastąpić pieprz czarny kolorowym, nada to pieczeni niebanalnego smaku i wyglądu. Tak przygotowaną karkówkę obsmaż na patelni, następnie włóż ją do piekarnika. Jeśli chcesz, żeby mięso było idealnie soczyste i kruche, użyj do pieczenia specjalnego rękawa lub też folii aluminiowej. Gdy mięso się piecze, możesz zająć się przygotowywaniem dodatków. Świetnie sprawdzą się w tej roli grillowane warzywa, różnego rodzaju surówki, np. z papryki i tartych buraków, czy też ziemniaki z koperkiem.