Smażona wołowina z makaronem jajecznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażona wołowina z makaronem jajecznym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
540 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

80 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

10 gramów

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, kapustę, cukinię pokrój w cienkie julienne.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w jak najcieńsze paseczki, czosnek i ostrą paprykę posiekaj razem.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 2

Krok 3

Grzyby zalej gotująca się wodą, odstaw na 15 minut, aby stały się na powrót jędrne – grzyby pokrój w ćwiartki. Jeśli używasz boczniaków, pokrój świeże grzyby bez namaczania. Ugotuj makaron.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 3

Krok 4

Na gorącej patelni opiecz pokruszone orzechy, po opieczeniu przełóż je na bok. Na oleju podsmaż czosnek i ostrą paprykę, dodaj imbir i mięso, wszystko razem smaż chwilę, dodaj pozostałe warzywa, zalej sosem sojowym, wszystko razem smaż chwilę, po czym zalej fixem rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu. Wszystko razem gotuj trzy minuty, na koniec dodaj makaron i orzechy.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 4

Krok 5

Danie podawaj posypane natką kolendry, kiełkami i skropione olejem sezamowym.

Smażona wołowina z makaronem jajecznym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 18.12.2022

    TAK. Często robię podobne danie tylko z makaronem ryżowym, warzywa trochę czosnku Fix do potraw chińskich. Dodaje też sos rybny i sporo dymki albo szczypioru. Czasem też podprażony sezam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażona wołowina z makaronem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażona wołowina z makaronem jajecznymSmażona wołowina z makaronem jajecznym

Smażona wołowina z makaronem jajecznym i warzywami nie wymaga ani długich godzin spędzonych na gotowaniu, ani też szczególnej znajomości orientalnej kuchni. To kolorowe, oryginalne i bardzo smaczne danie pozytywnie zaskoczy twoich domowników i gości. Będzie też doskonałym pomysłem na romantyczną kolację. Potrzebne do jego przyrządzenia produkty bez problemu kupisz w swojej okolicy. Wystarczy jedna cukinia marchewka, odrobinę białej kapusty, grzyby shitaki lub boczniaki i oczywiście wołowina. O orientalne przyprawy zatroszczy się Knorr Fix do potraw chińskich. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić oryginalność tego dania, do wołowiny z warzywami podaj makaron chiński, skręcony w charakterystyczne spirale – przygotujesz go błyskawicznie, bez gotowania. Chrupkości tej potrawie nadadzą orzeszki. Całość skrop olejem sezamowym. Podawaj posypane cierkaną kolendrą i kiełkami.