Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

150 gramów

400 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 2

Bakłażana pokrój w kostkę, przełóż do miski, posól i pozostaw na 20-30 minut.

Krok 3

Następnie opłucz bakłażana pod wodą, odciśnij, osusz z nadmiaru wody.

Krok 4

Obsmaż je na oliwie z suszonych pomidorów na złoty kolor. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i posiekane suszone pomidory.

Krok 5

Wlej pomidory na patelnię i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień. Dodaj kostkę bulionu warzywnego Knorr, płatki chili oraz oregano. Gotuj sos przez 4-5 minut. Dopraw pieprzem i cukrem.

Krok 6

Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. Posyp danie parmezanem i pokrojoną bazylią

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej