Giouvetsi - przepis na gulasz grecki z orzo | Przepisy.pl pixel

Giouvetsi - grecki gulasz

z makaronem orzo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
552 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

888 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

20 gramów

120 gramów

15 gramów

30 gramów

200 gramów

700 mililitrów

2 szczypty

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm i wymieszaj z Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2

Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę 1,5 na 1,5 cm, czosnek posiekaj.

Krok 3

Rozgrzej olej w rondlu podsmaż cebulę paprykę i cukinię, warzywa przełóż na bok w tym samym ganku obsmaż mięso smaż, aż się przyrumieni.

Krok 4

Dodaj czosnek, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i całość zagotuj.

Krok 5

Wlej wodę lub bulion, dodaj cynamon i całość duś na małym ogniu przez ok. 15 minut po czym dodaj obsmażone warzywa całość gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 6

Dodaj makaron orzo i gotuj, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz możesz podawać ze startym serem i posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Giouvetsi - grecki gulasz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Giouvetsi - grecki gulaszGiouvetsi - grecki gulasz

Kuchnia śródziemnomorska należy do jednej ze zdrowszych i najmniej skomplikowanych. Czas sięgnąć po nowe, mało znane receptury! Zainspiruj się przepisem na giouvetsi, czyli grecki gulasz z makaronem orzo, i stwórz posiłek rodem z wielkiej greckiej uczty!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników aromatycznego gulaszu. Dla tych, którzy chcą się rozgrzać i nasycić.

Na jaką okazję? Na rodzinny obiad! Giouvetsi- grecki gulasz z makaronem orzo zaspokoi nawet największe apetyty.

Dla urozmaicenia: Grecki gulasz z makaronem orzo możesz udekorować startym serem i posiekaną natką pietruszki. Te dodatki urozmaicą smak dania i uczynią go bardziej wyrazistym.

Czy wiesz, że? Giouvetsi to danie, które należy do kanonu tradycyjnych potraw greckich. Jego przygotowanie różni się w zależności od regionu kraju. Podstawą tego przysmaku jest makaron orzo – przypominający ziarenka ryżu. Sama nazwa dania pochodzi od nazwy naczynia, w którym się je przygotowuje.