Gjuwecz - przepis na bułgarskie danie: gulasz | Przepisy.pl pixel

Bułgarski gulasz Gjuwecz

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

280

heart
350 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2024 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz a następnie pokrój w kostkę 2x2 cm. Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.

Bułgarski gulasz Gjuwecz  - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso. Gulasz Knorr wymieszaj z 600 ml wody.

Bułgarski gulasz Gjuwecz  - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki. Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.

Bułgarski gulasz Gjuwecz  - Krok 3

Krok 4

Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej Gulasz Knorr, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i duś przez 1 godzinę. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.

Bułgarski gulasz Gjuwecz  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz użyć innego mięsa, np. wieprzowej łopatki. Jeśli nie masz glinianego naczynia, wykorzystaj zwykłe żaroodporne lub żeliwne naczynie.

5

Opinie o przepisie

  • Jolanta

    Jolanta , 06.07.2024

    Na której półce piec gjuwecz w naczyniu bułgarskim

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Justyna Domagała

    Justyna Domagała , 11.12.2018

    PYSZNE polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Miłosz

    Szymon Miłosz , 08.04.2018

    Panie Czesiu przepisy z zasady kierowane są do zdrowych ludzi. Jak ktoś jest chory to na dietę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Zielnik

    Czesław Zielnik , 26.02.2018

    Niezbyt się zgadzam co do niektórych składników. To zależy od smaku jaki lubimy Nie przesadzałbym z papryką ostrą no i nie każdy może/ sprawy żołądkowe /A papryka niestety do tego nie pasuje. Potrawa jest pyszna tylko żołądkowcy uważajcie. Bez przesady. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułgarski gulasz Gjuwecz  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułgarski gulasz Gjuwecz  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułgarski gulasz Gjuwecz  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułgarski gulasz Gjuwecz  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułgarski gulasz Gjuwecz  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułgarski gulasz Gjuwecz  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułgarski gulasz Gjuwecz  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułgarski gulasz Gjuwecz  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułgarski gulasz Gjuwecz Bułgarski gulasz Gjuwecz

Mimo że gulasz tradycyjnie kojarzy się z kuchnią węgierską, na całym świecie spotkamy wiele jego odmian. Jedną z nich jest bułgarski gjuwecz. Przepis nie powinien przysporzyć większych trudności. Aby przyrządzić tę jednogarnkową potrawę, pokrój mięso w kostkę – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, która po przygotowaniu jest soczysta i miękka. Równie dobrze pasuje tutaj się łopatka wieprzowa. Przypraw giuwecz świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą i słodką papryką lub użyj gotowej przyprawy do mięs. Możesz dodać też sproszkowane chili, które nada całości nieco ostrzejszego smaku. Smaż wszystkie składniki na gjuwecz, mieszając je drewnianą łyżką i równocześnie dodając warzywny bulion. Kiedy kociołek bałkański będzie gotowy (większość płynu wyparuje), podaj go na głębokim talerzu. Udekoruj giuewcz posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem. Życzymy smacznego!

Dla kogo?

Lubisz nietuzinkowe i aromatyczne dania? Wypróbuj gjuwecz! Przepis przypadnie do gustu każdemu entuzjaście bałkańskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Gulasz bałkański doskonale wpisuje się w jadłospis obiadowy. Może być także urozmaiceniem menu przygotowywanego podczas wyjątkowych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rocznice. Masz ochotę na ciepłą kolację? Gjuwecz i o tej porze świetnie się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Jednogarnkowy gulasz gjuewcz można zjeść niemal na całych Bałkanach. Tradycyjnie przygotowywany jest w glinianych naczyniach, które – dzięki swej budowie oraz właściwościom gliny – umożliwiają gotowanie potrawy długo i w niskich temperaturach.

Dla urozmaicenia:

Oprócz proponowanych w przepisie warzyw dodaj świeżego pomidora oraz fasolki szparagowej. Gjuwecz serwuj ze świeżym pieczywem pita lub chrupiącą bułką.