Gulasz z ziemniakami - węgierski: wieprzowy | Przepisy.pl pixel

Gulasz węgierski z ziemniakami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

484

heart
1485 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10972 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1 cm grubości, oprósz przyprawą Knorr do mięsa, cebule, paprykę, marchewkę i ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę około 0,5 cm.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. przełóż je na bok. W tym samym garnku podsmaż warzywa, dodaj na powrót mięso.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj paprykę kminek, majeranek, pieprz, smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj około 600 ml wody doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz węgierski z ziemniakami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj szczyptę ostrej papryki. Zamiast mięsa wołowego użyj dowolnych strączków, a najlepiej mieszankę – duet ciecierzyca i czerwona soczewica, sprawdzą się doskonale.

2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 21.04.2024

    Uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Przyprawa do mięs Knorr zastępuje nam kilka przypraw. Tak naprawdę skraca robotę. To jedna z moich ulubionych przypraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gastromaniak

    Gastromaniak , 20.05.2021

    Bardzo dobry gulasz właśnie skończyłem jeść u przepis jest pyszny polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz węgierski z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierski z ziemniakamiGulasz węgierski z ziemniakami

Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każdy kucharz może dodać coś od siebie i nadal będzie pysznie. Grunt, by na liście zakupów nie zabrakło wołowiny, papryki i cebuli. Wyjmijcie większe naczynia, bo gulasz węgierski z ziemniakami to prawdziwy kociołek rozmaitości.

Dla kogo?

Miłośnicy mięsnych potraw przygotowanych w towarzystwie gęstego sosu będą w pełni usatysfakcjonowani. Gulasz węgierski zachwyca nie tylko bogactwem składników, ale też prostotą wykonania.

Na jaką okazję?

Gulaszem wołowym uświetnicie każdą uroczystość i imprezę. Oto jeden z najlepszych pomysłów na danie, które można przyrządzić wcześniej i tylko podgrzać, gdy goście zjawią się przy stole w komplecie.

Czy wiesz, że?

Przez długi czas jednogarnkowy gulasz był pasterskim daniem, składającym się wyłącznie z mięsa i cebuli, które smażono na kawałku słoniny.

Dla urozmaicenia:

Do węgierskiego gulaszu z ziemniakami świetnie pasują kiszonki, zwłaszcza ogórki i kapusta.