Gulasz węgierski z ziemniakami
NOWY PRZEPIS
łatwe
10972 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
50 mililitrów
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę około 1 cm grubości, oprósz przyprawą Knorr do mięsa, cebule, paprykę, marchewkę i ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę około 0,5 cm.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. przełóż je na bok. W tym samym garnku podsmaż warzywa, dodaj na powrót mięso.

Krok 3
Do garnka dodaj paprykę kminek, majeranek, pieprz, smaż chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj około 600 ml wody doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj szczyptę ostrej papryki. Zamiast mięsa wołowego użyj dowolnych strączków, a najlepiej mieszankę – duet ciecierzyca i czerwona soczewica, sprawdzą się doskonale.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz węgierski z ziemniakami
Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każdy kucharz może dodać coś od siebie i nadal będzie pysznie. Grunt, by na liście zakupów nie zabrakło wołowiny, papryki i cebuli. Wyjmijcie większe naczynia, bo gulasz węgierski z ziemniakami to prawdziwy kociołek rozmaitości.
Dla kogo?
Miłośnicy mięsnych potraw przygotowanych w towarzystwie gęstego sosu będą w pełni usatysfakcjonowani. Gulasz węgierski zachwyca nie tylko bogactwem składników, ale też prostotą wykonania.
Na jaką okazję?
Gulaszem wołowym uświetnicie każdą uroczystość i imprezę. Oto jeden z najlepszych pomysłów na danie, które można przyrządzić wcześniej i tylko podgrzać, gdy goście zjawią się przy stole w komplecie.
Czy wiesz, że?
Przez długi czas jednogarnkowy gulasz był pasterskim daniem, składającym się wyłącznie z mięsa i cebuli, które smażono na kawałku słoniny.
Dla urozmaicenia:
Do węgierskiego gulaszu z ziemniakami świetnie pasują kiszonki, zwłaszcza ogórki i kapusta.