
Składniki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
50 mililitrów
0.5 szklanki
3 łyżeczki
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowane do obróbki golonki (to znaczy skóra oskrobana i opalona jeśli potrzeba) umyć. Ułożyć w wysokim garnku z grubym dnem. Dołożyć obraną i umytą włoszczyznę bez kapusty, Bulionetkę wołową i zalać wodą (ok. 2 litry).
Krok 2
Gotować ok. 1,5-2 godzin, zależnie od wagi golonek - mają być prawie miękkie.
Krok 3
Wyjąć z wywaru. Przygotować przyprawy do nacierania. Zmieszać 4 łyżki oleju z konfiturą z żurawiny, miodem, przyprawą do mięs. Natrzeć dokładnie golonki i zostawić je na 2 godziny.
Krok 4
Golonki obetrzeć z marynaty i ułożyć w naczyniach żaroodpornych, podlać wywarem z gotowania golonek. Wstawić naczynie (szczelnie zamknięte) do piekarnika. Ustawić go na 200* C i piec godzinę. Jak golonki są już bardzo miękkie - wyjąć mięso - a sos zagęścić zasmażką błyskawiczną - można dodać śmietanki. Podawać obkładając dodatkowo konfiturą z żurawiny do mięs.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej