Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

mięso:

600 gramów

1 opakowanie

marynata:

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 cm

3 łyżki

3 łyżki

6 łyżek

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

sos:

300 gramów

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

0.25 pęczka

3 sztuki

3 cm

pikle:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso: Patyki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Mięso pokrój w długie, cienkie paski.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 1

Krok 2

Marynata: Drobno posiekaj szalotkę, chili, czosnek i trawę cytrynową. Zetrzyj na tarce imbir lub galangal. Wyciśnij sok z limonki, posiekaj natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki mięsa zanurz w marynacie. Następnie ponadziewaj je na patyki i odłóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 2

Krok 3

Sos: Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek, natkę kolendry i zetrzyj imbir na tarce. W garnku zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj napój kokosowy, masło orzechowe, a także sosy sojowy i rybny, cukier, opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr, imbir oraz sok z limonki. Całość gotuj 2–3 minuty. W razie potrzeby dopraw do smaku sosem sojowym.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 3

Krok 4

Pikle: Kalarepę i marchew obierz oraz pokrój w talarki. Ogórka przekrój wzdłuż – na cztery części. Usuń gniazdo nasienne, pokrój w słupki. W garnku wymieszaj cukier, ocet, liście limonki i czosnek. Dolej 200 ml wody i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć marchewkę i gotuj ją przez ok. 6 minut, aż będzie na wpół miękka. Wyjmij marchew z wody i włóż kalarepę. Gotuj ją przez 3–4 minuty. Dodaj do kalarepy marchew oraz ogórka i zostaw do wystygnięcia.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 4

Krok 5

Na grillu lub na patelni grillowej usmaż mięso. Sataye podawaj polane sosem orzechowym z piklami.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Musisz kontrolować ostrość sosu, marynaty oraz mięsa. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, dawaj mniej chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklamiTajskie sataye z sosem orzechowym i piklami

Sataye to tajski sposób na szaszłyki w sosie… satay, czyli indonezyjskim sosie orzechowym, który jest często spotykany w wielu rejonach Azji: od Indonezji, przez Malezję i Tajlandię, po Wietnam. Satay stanowi dodatek, w którym można maczać przystawki, lecz także polewę do dań głównych, bazę do zupy, a dla łakomczuchów, odpowiednio przygotowany, może być nawet deserem. Jak połączyć satay z sataye? Tego dowiesz się w tym przepisie!

Dla kogo?

Dla fanów mięsa na słodko, a także dla tych, którzy nie lubią tłustych, ciężkich potraw, ale też nie chcą rezygnować z mięsnych dań.

Na jaką okazję?

Tajskie sataye mogą stanowić świetną przystawkę przed daniem głównym, ale sprawdzą się również świetnie, w większej ilości, w roli dania głównego. Są idealnym wyborem na grill lub podczas spotkania w ogrodzie!

Czy wiesz, że? 

Dla wielu początkujących odkrywców kuchni azjatyckiej sataye i satay są często mylonymi terminami. Jedno oznacza szaszłyki, drugie to nazwa sosu orzechowego z Indonezji. Również nazwa potrawy różni się nieznacznie w zależności od regionu Azji.

Dla urozmaicenia: 

Jeśli nie chcesz zbyt pikantnych szaszłyków, po prostu znacznie zmniejsz ilość chili!