Tomate frito
hiszpański przecier pomidorowy
łatwe
119 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
40 gramów
1 łyżka
3 sztuki
2 sztuki
30 gramów
15 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory rozdrobnij i usuń pestki.

Krok 2
Cebule i czosnek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek, aż się zarumienią.

Krok 3
Dodaj koncentrat pomidorowy i po chwili smażenia, świeże pomidory,

Krok 4
Dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr oraz ocet i cukier. Duś około 40 minut, aż sos dobrze zgęstnieje.

Krok 5
Następnie przetrzyj przez sito. Sosu można używać do różnych dań, ale też pasteryzować.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tomate frito
Tomate frito to hiszpański przecier pomidorowy, którego nazwa oznacza smażone pomidory. Tym, co wyróżnia go spośród innych tego typu przetworów, jest właśnie sposób przygotowania warzyw przed przetarciem, a także dodatek aromatycznych składników. Przyrządzenie tomate frito zacznij od podsmażenia czosnku oraz cebuli, a kiedy lekko się zarumienią, dodaj do nich koncentrat pomidorowy, który podkreśli smak świeżych warzyw. Następnie dołącz pokrojone pomidory, z usuniętymi wcześniej gniazdami nasiennymi – najlepsze będą odmiany mięsiste. Dopraw je przyprawą uniwersalną oraz cukrem i octem, a następnie duś dosyć długo do momentu, aż miąższ pomidorowy się rozpadnie i odparuje z niego woda. Gęsty sos dokładnie przetrzyj przez sito, by nie pozostały w nim pestki ani skórki, a potem podawaj – bardzo dobrze smakuje z ryżem i makaronem, jako dodatek do mięs oraz warzyw. Możesz także przyrządzić większą ilość i zapasteryzować. Wypróbuj nasz przepis na przecier pomidorowy i przekonaj się, jak łatwo go przyrządzić!