Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką
łatwe
1249 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
8 plastrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.
Krok 2
Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 3
Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Piecz przez 8 minut.
Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.

Dobra rada:
Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką
Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła, z pewnością sprawdza się w przypadku szparagów zapiekanych z szynką szwarcwaldzką, które zrobisz według naszego przepisu. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników – połączone nadadzą daniu niezwykle wyrazisty smak. Nie czekaj i już teraz zobacz naszą recepturę. Powodzenia!
Dla kogo?
Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej to specjał, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie tych dwóch składników nie ma sobie równych, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Spróbujesz?
Na jaką okazję?
Tak przyrządzone danie można serwować przy wielu okazjach i zawsze wtedy, kiedy tylko przyjdzie Ci na nie ochota. Gwarantujemy, że szparagi z szynką szwardzwaldzką będą doskonałą przekąską, przystawką, a także dodatkiem do innych potraw. Pycha! Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienite zapiekane szparagi.
Czy wiesz, że?
Szparagi zielone z szynka szwarcwaldzka przygotujesz bardzo prosto. Rozpocznij od umycia i oczyszczenia pęczka warzyw, odetnij także ich twarde, niejadalne końcówki. Warzywa ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, który pozwoli im zachować zielony kolor. Gdy szparagi będą już miękkie, odcedź je, wystudź, a następnie każdy zawiń w dwa cienki plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Dla urozmaicenia:
Powstałe roladki na szparagi zapiekane w szynce podawaj polane dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego francuskiego sosu sałatkowego wymieszanego z oliwą i z wodą. To bardzo apetyczne i niezwykle proste rozwiązanie! Napisz, jak smakowały Ci szparagi z piekarnika z szynką.