Wołowina z patelni z grzybami shitake przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z patelni z grzybami shitake

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

384 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

10 gramów

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 sztuki

3 łyżki

80 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube paski, oprósz delikatnie Przyprawą do wołowiny Knorr, która sprawi, że mięso będzie aromatyczne i kruche. Mięso na chwilę odstaw na bok.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 1

Krok 2

Gotującą się wodą zalej grzyby shitake i odstaw je na bok, aby zmiękły. Następnie przekrój je na pół.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 2

Krok 3

Posiekaj czosnek, chili i kolendrę, szalotki pokrój w ósemki. Wyciśnij sok z polówki limonki, połącz go z miodem, olejem sezamowym oraz sosem sojowym.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso oprósz mąką ziemniaczaną, obsmaż na gorącym oleju roślinnym, a następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 4

Krok 5

Na tę samą patelnie, na odrobinę nowego oleju wrzuć czosnek, chili, szalotkę, imbir i smaż chwilę. Dodaj grzyby również smaż je dwie minuty, podrzucając co jakiś czas wszystkie składniki.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj na powrót mięso i podlej je przygotowanym wcześniej sosem sojowo-miodowym. Całość zagotuj, sprawiając, aby sos zgęstniał. Wołowinę podawaj z ryżem, posypaną sezamem oraz kolendrą.

Wołowina z patelni z grzybami shitake - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie można wzbogacić, dodając do środka warzywa, kiełki sojowe oraz orzechy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z patelni z grzybami shitake - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina z patelni z grzybami shitakeWołowina z patelni z grzybami shitake

Jak ożywić swoją kuchnię i nadać jej niepowtarzalnego charakteru? Przygotowując smażoną na patelni wołowinę z grzybami shitake! Gwarantujemy – gdy spróbujesz jej smaku, będziesz do niej wracać raz po raz, wciąż i wciąż od nowa.

Dla kogo?

Jeśli masz wśród swoich domowników wielbicieli niekonwencjonalnych potraw, to wołowina z grzybami shitake jest zdecydowanie dla nich.

Na jaką okazję?

Takie danie przygotuj po powrocie z ciekawej podróży. Zatrzymasz egzotyczne wspomnienia na dłużej! Jeśli ostatnio nigdzie się nie wybierałeś – nic straconego. Spróbuj wołowiny z grzybami shitake po raz pierwszy.

Czy wiesz, że?

Grzyby shitake, a właściwie twardniki japońskie, jak najbardziej nadają się do spożycia zarówno w stanie świeżym, jak i suszonym (można je także marynować). Nie należy ich jednak poddawać obróbce cieplnej zbyt długo, ponieważ szybko twardnieją.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz pod ręką akurat grzybów shitake, równie dobrze możesz użyć polskich, popularnych gatunków, takich jak np. kurki.