Duszona wołowina po wietnamsku – Bò Kho
łatwe
242 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
300 gramów
200 gramów
1 słoik
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 sztuk
2 łyżki
3 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
50 gramów
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę, imbir i czosnek wraz z sosem rybnym rozdrobnij blenderem na miazgę. Trawę cytrynową rozbij tłuczkiem, przekrój na pół.
Krok 2
Wymieszaj rozdrobniony pieprz Knorr, sól, cukier, kurkumę i zmiksowane przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pokrojone w kostkę mięso i odstaw na 30 min. w chłodne miejsce.
Krok 3
Po tym czasie mięso obtocz w mące, obsmaż na patelni, przełóż do garnka razem z marynatą, podlej 2 szklankami wody i dodaj trawę cytrynową oraz anyż. Duś ok. 40 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry marchwi. Gotuj 20 min.
Krok 4
Dodaj pomidory z puszki. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje - ok. 20 minut. Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną kolendrą i bazylią.

Dobra rada:
Bò Kho możesz też przygotować z wieprzowiną, co skróci prawie o połowę czas gotowania.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej