
Składniki
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
5 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.

Krok 2
Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.

Krok 3
Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.

Krok 4
Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i żeby zrazy nabrały pełnego smaku dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dopraw pęczak odrobiną papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku
Zrazy wołowe, kojarzone z kuchnią śląską, gdzie podaje się je z kluskami i modrą kapustą, przygotujesz również na wiele innych sposobów. Możesz zawijać w nie cebulę, boczek, ogórki kiszone, szynkę czy słoninę. Spróbuj ich w naszej wersji, czyli po włosku. Nadziej je słodkimi i mięsistymi suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Pomidory podsmaż z czosnkiem i cebulą, dodaj do nich kaszę pęczak i zalej wodą. Gotuj do czasu, aż kasza zmięknie i napęcznieje. Wystudź mieszankę, dopraw ją świeżo posiekaną bazylią oraz parmezanem. Mięso wołowe podziel na plastry i rozbij na cienkie kotlety, a w każdy z nich zawiń łyżkę nadzienia i zepnij wykałaczką. Podsmaż je przez chwilę, by mięso nie traciło soków, po czym duś w wodzie i esencji. Dzięki nadzieniu z kaszą pęczak, zrazy wołowe mogą stanowić samodzielne danie i być serwowane np. z surówką albo sałatką. Będą też dobrze smakowały z opiekanymi ziemniakami lub kaszą jaglaną. Sprawdzą się na wiele okazji. Spróbuj tego polsko-włoskiego połączenia!