Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - Krok 1

Krok 2

Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - Krok 2

Krok 3

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - Krok 3

Krok 4

Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i żeby zrazy nabrały pełnego smaku dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dopraw pęczak odrobiną papryczki chilli.

26

Opinie o przepisie

  • Bartek Kobialka

    Bartek Kobialka , 20.01.2016

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piechowiak

    Robert Piechowiak , 19.01.2016

    Klasyczny esencjonalny sos z samej chemii Knorra? Masakra! Albo to jest dla leni albo dla miłośników sztuczności. Smak wprost jak KFC lub McDonald

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Męcik

    Rafał Męcik , 18.01.2016

    zaraz zaraz panie a gdzie nasze polskie gołąbbki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Olszowski

    Piotr Olszowski , 18.01.2016

    O, coś dla mnie ;-) ze wszech miar. W sobotę założę "fartucha" i zrobię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kanicka

    Anna Kanicka , 18.01.2016

    Si

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Tysarczyk

    Aneta Tysarczyk , 18.01.2016

    Najlepsze z dobrej wołowiny w środku boczek i ogórek kiszony☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Gradkowski

    Jarek Gradkowski , 18.01.2016

    wolowine mozna zastapic miesem z indyka lub wieprzowina, a pecak dowolna inna kasza..pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Gradkowski

    Jarek Gradkowski , 18.01.2016

    sa rownie smaczne zawijane w wieprzowine albo indyka, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Rafalak

    Mirek Rafalak , 18.01.2016

    Jak się ciągle liczy kalorie, to nie dziwota, że lubi się takie zdjęcia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva , 18.01.2016

    Urszula Korab Może i jest ale kto go je ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Bieńkowski

    Jacek Bieńkowski , 18.01.2016

    Soczysty zraz truje raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Drobiński

    Jerzy Drobiński , 18.01.2016

    Pyszności !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Korab

    Urszula Korab , 18.01.2016

    Jest i pecak we wloskich daniach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Chmiel

    Marcin Chmiel , 18.01.2016

    klasyczne Polskie zrazy i tak są lepsze niż te z pomidorami i parmezanem ... sorry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Olszewska

    Kasia Olszewska , 18.01.2016

    Może być ciekawe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Jurczyszyn

    Jerzy Jurczyszyn , 18.01.2016

    Brawo Córcia ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kubacka

    Janina Kubacka , 18.01.2016

    A Wy tylko o jedzeniu i jedzeniu. Ja muszę trzymać linię, a przy tych obrazkach nie daję rady!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Armeno Di Marcantonio

    Armeno Di Marcantonio , 18.01.2016

    vi piace la cucina italiana.....??????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva , 18.01.2016

    Zapomniałam o bazylii ale to dlatego, że bazylię jakoś oswoiliśmy w naszej kuchni od dawna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • merzena zywicka

    merzena zywicka , 18.01.2016

    właśnie zrobiłam rewelacja.ddalam seler naciowy i paprykę świeżą podczas duszenia.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.01.2016

    Ewa zgadzamy się z Tobą. Kasze prawie od zawsze były obecne z kuchni polskiej, natomiast włoski akcent w naszym daniu to zdecydowanie suszone pomidory, parmezan i bazylia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Putaj

    Helena Putaj , 18.01.2016

    Ja tesz lubię wasze przepis pozdrawiam ciocia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva , 18.01.2016

    Włoskie smaki to chyba te suszone pomidory i parmezan. Z tego co jest mi wiadome, to kasze a zwłaszcza pęczak są im obce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska , 18.01.2016

    tarty ser, żółty ser.......do kanapek, zapiekanek, zupy do zrazów?. do wszystkiego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Mazurowski

    Wojtek Mazurowski , 18.01.2016

    Potwierdzam a pasztety przygotowane przez Hanie palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zagrodnik

    Jerzy Zagrodnik , 18.01.2016

    Ci to lubią dobrze zjeść.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy zawijane z pęczakiem po włoskuZrazy zawijane z pęczakiem po włosku

Zrazy wołowe, kojarzone z kuchnią śląską, gdzie podaje się je z kluskami i modrą kapustą, przygotujesz również na wiele innych sposobów. Możesz zawijać w nie cebulę, boczek, ogórki kiszone, szynkę czy słoninę. Spróbuj ich w naszej wersji, czyli po włosku. Nadziej je słodkimi i mięsistymi suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Pomidory podsmaż z czosnkiem i cebulą, dodaj do nich kaszę pęczak i zalej wodą. Gotuj do czasu, aż kasza zmięknie i napęcznieje. Wystudź mieszankę, dopraw ją świeżo posiekaną bazylią oraz parmezanem. Mięso wołowe podziel na plastry i rozbij na cienkie kotlety, a w każdy z nich zawiń łyżkę nadzienia i zepnij wykałaczką. Podsmaż je przez chwilę, by mięso nie traciło soków, po czym duś w wodzie i esencji. Dzięki nadzieniu z kaszą pęczak, zrazy wołowe mogą stanowić samodzielne danie i być serwowane np. z surówką albo sałatką. Będą też dobrze smakowały z opiekanymi ziemniakami lub kaszą jaglaną. Sprawdzą się na wiele okazji. Spróbuj tego polsko-włoskiego połączenia!