Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym
łatwe
881 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój 500 gramów mięsa z piersi kurczaka w cienkie paski, podsmaż je na patelni do zarumienienia i odłóż. Do garnka wlej 500 mililitrów wody. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Do potraw chińskich Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia i dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Gotuj ją na średnim ogniu przez 5 minut.

Krok 2
Dodaj do zupy mieszankę mrożonych warzyw. Gotuj całość przez kolejne 5 minut. Po tym czasie sprawdź, w jakim stanie są warzywa – powinny być już miękkie.

Krok 3
Wsyp do garnka odsączoną kukurydzę i odsączonego ananasa w kostce z puszki. Gotuj zupę z warzywami przez kolejne 5 minut.

Krok 4
Przejdź do przygotowania makaronu chińskiego w oddzielnym garnku. Postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

Krok 5
Dopraw azjatycką zupę 3 łyżkami sosu sweet chilli. Podawaj z chińskim makaronem – nałóż jego porcję do miski, a następnie zalej zupą.


Dobra rada:
Dla podkreślenia smaku azjatyckiej zupy słodko-ostrej możesz dodać do niej odrobinę sosu sojowego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym
Kusi cię kuchnia chińska, ale nie wiesz, jakie danie pochodzące z Państwa Środka wybrać? A może masz w zamrażarce mieszankę mrożonych warzyw na patelnię i zastanawiasz się, jak ją spożytkować? Aromatyczna zupa słodko-ostra z makaronem sojowym jest prosta w przygotowaniu – wystarczy ci 30 minut wolnego czasu i zaledwie kilka składników, które z łatwością znajdziesz w dyskontach. Czeka cię prawdziwa uczta!
Dla kogo?
Słodko-ostra zupa w azjatyckim stylu posmakuje każdemu, kto do tej pory sceptycznie podchodził do przygotowywania chińskich potraw w domu. Przekonaj się, że nie jest to wcale takie trudne i czasochłonne. Proste składniki, a jaki efekt!
Na jaką okazję?
Gdy za oknem panuje plucha lub siarczysty mróz, nic nie zadziała lepiej niż talerz gorącej zupy – i to nie byle jakiej. Chrupiące warzywa wzmocnią cię i poprawią humor, a dodatek sosu sweet chilli przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.
Czy wiesz, że?
Sos sweet chilli, którego użyjesz w przepisie, pochodzi z kuchni tajskiej. Idealnie łączy się ze smakiem kurczaka, możesz go więc wykorzystać także przy gotowaniu innych dań z drobiem. Polecamy go również do sajgonek i grillowanych mięs.
Dla urozmaicenia:
Azjatycką zupę słodko-ostrą z makaronem sojowym możesz posypać z wierzchu orzechami i świeżą zieleniną, na przykład posiekanym szczypiorkiem.