Barszcz polski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz polski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
342 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

40 dekagramów

1 opakowanie

20 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj 1,5 litra wywaru mięsno – warzywnego.

Barszcz polski - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Barszcz polski - Krok 2

Krok 3

Zagotuj wywar i zalej buraki częścią wrzącego wywaru.

Barszcz polski - Krok 3

Krok 4

Dodaj Barszcz czerwony Knorr i gotuj przez 10 minut. Przecedź, następnie dopraw do smaku majerankiem oraz cukrem.

Barszcz polski - Krok 4

Krok 5

Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, ugotuj w pozostałym wywarze.

Barszcz polski - Krok 5

Krok 6

Obierz kiełbasę z osłonki, pokrój w plastry i połącz z ziemniakami oraz wywarem z buraków. Śmietanę zmieszaj z mąką oraz koperkiem, po czym dodaj do całości. Gotuj przez chwilę. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Barszcz polski - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z kaszą jaglaną
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz polskiBarszcz polski

Barszczyk czerwony to flagowa zupa polskiej kuchni. Pojawia się bardzo często w naszych domach, dlatego też warto wiedzieć, jak przygotować barszczyk, w którym zakocha się twoja rodzina. Podstawowym składnikiem warzywnym potrzebnym do przygotowania czerwonego barszczu są oczywiście buraki. Są dostępne na straganach przez cały rok, a do tego są niedrogie, stąd być może ta zupa jest tak popularna. Polskie gospodynie przygotowują barszcz w kilku wariantach. Barszcz polski tym różni się od pozostałych rodzajów tej zupy, że buraczki nie są pokrojone w plastry czy kostkę, ale starte na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu podczas gotowania z buraków wydobędziesz maksimum smaku i koloru. Po odcedzeniu barszczyk dodawany jest do pokrojonych ziemniaczków oraz talarków kiełbasy. Przed zagotowaniem kiełbasy koniecznie wcześniej opiecz ją delikatnie na patelni. Barszcz będzie dzięki temu cudownie pachniał.