Zupa grochowa wigilijna – grochówka: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa grochowa wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
286 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2000 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej groch namocz w letniej, przegotowanej wodzie.

Zupa grochowa wigilijna - Krok 1

Krok 2

Gotuj następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczyły (2 litry).

Zupa grochowa wigilijna - Krok 2

Krok 3

Umyj marchew i seler. Obierz, pokrój i wrzuć do gotującego się grochu. Nieco później dodaj pokrojone w plastry ziemniaki.

Zupa grochowa wigilijna - Krok 3

Krok 4

Gotuj do całkowitego rozgotowania się grochu i warzyw, następnie dodaj kostkę bulionową Knorr i zasmażkę Knorr. Gdyby zupa była zbyt gęsta można rozcieńczyć ją dodając odpowiednią ilość wody.

Zupa grochowa wigilijna - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grochowa wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa toskańska
czas przygotowania
48 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowa wigilijnaZupa grochowa wigilijna

Klasyczna grochówka kojarzy ci się zwykle z iście żołnierskim przysmakiem, pachnącym intensywnie wędzonką? Zupa grochowa przyrządzona według naszego przepisu posmakuje każdemu. W postnej wersji pasuje także na kolację wigilijną. Zaskoczmy domowników i gości, przygotowując nieco inne wersje wigilijnych przysmaków, w których nadal wyraźnie czuć tradycyjne wpływy.

Dla kogo?

Na świąteczny stół zazwyczaj trafia zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami lub zupa rybna. Z powodzeniem zastąpić je może kremowa, gęsta grochówka wigilijna z włoszczyzną. W sam raz dla kucharzy, którzy lubią innowacje, ale zarazem nie chcą wprowadzać zbyt dużego zamieszania w czasie świątecznego posiłku. Przepis jest odpowiedni także dla osób, które lubią maksymalnie wykorzystywać kuchenne produkty. Woda, w której namaczany i gotowany był groch, posłuży jako pyszna podstawa całej zupy.

Na jaką okazję?

Kolacja to nie wszystko! Przygotujcie większą ilość i śmiało podawajcie zupę grochową wigilijną podczas świątecznego obiadu. Na co dzień będzie stanowić pyszne danie w jadłospisie wegetariańskim. Pamiętajcie, by na jej przyrządzenie wygospodarować trochę wolnego czasu. Do przygotowania zupy musicie zabrać się dzień wcześniej, bo twardy groch powinien moczyć się przynajmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin.

Czy wiesz, że?

Do ugotowanego grochu warto dodawać bezpośrednio pozostałe pokrojone warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki. Grochówka wigilijna powinna pozostać na ogniu tak długo, aż składniki całkowicie się rozpadną i w efekcie powstanie zawiesisty krem.

Dla urozmaicenia:

Smaku tej wyjątkowej, świątecznej zupie dodaje esencjonalny bulion warzywny Knorr, a konsystencję zapewnia jasna, błyskawiczna zasmażka. Aby podkreślić świąteczny klimat dania, warto wrzucić do grochówki kilka ziaren kminku. Ciekawym akcentem będzie dodatek chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Smacznego!