Nachos z roślinnym mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nachos z roślinnym mięsem mielonym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 garść

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. W tym czasie przygotuj patelnię, na której przygotujesz nadzienie do nachosów. Rozgrzej na niej łyżkę oleju. Podczas gdy będzie się rozgrzewać, zajmij się posiekaniem cebuli w drobną kostkę.

Krok 2

Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, wsyp na nią cebulę i podsmaż przez kilka minut, aż się zeszkli (to znaczy, że jej skóra stanie się lekko przezroczysta). Następnie dodaj na patelnię 200 gramów roślinnego mięsa oraz przyprawy: po jednej łyżeczce słodkiej papryki, mielonego chili i suszonej cebuli. Dokładnie wymieszaj składniki do połączenia i smaż jeszcze chwilę. Później zdejmij patelnię z ognia.

Krok 3

Rozpakuj nachosy i ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na ich wierzchu ułóż roślinne mięso mielone usmażone z cebulą i przyprawami. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach wegańską alternatywę sera – tyle, na ile masz ochotę. My sugerujemy, aby była go przynajmniej jedna garść. Startym serem posyp przygotowane nachosy, a następnie wstaw je do piekarnika. Trzymaj je tam do czasu, aż ser zacznie się topić. Wyjmij wtedy, gdy uznasz, że odpowiada ci poziom zapieczenia sera.

Krok 4

Pora na guacamole do tacosów! Przekrój oba dojrzałe awokado na pół i wyjmij pestki. Przełóż ich miąższ do miseczki, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj szczyptę soli i wyciśnij sok z jednej limonki. Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i wrzuć go do miski. Wymieszaj całość, aż powstanie przyjemne, kremowe guacamole.

Krok 5

Serwuj nachosy z guacamole i ciesz się pysznym daniem!

przepisy.pl

Dobra rada:

Wyłożone w misce nachosy możesz posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nachos z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nachos z roślinnym mięsem mielonymNachos z roślinnym mięsem mielonym

Nachosy to nie tylko chrupiąca przekąska idealna do filmowego seansu albo na imprezę w gronie znajomych. Dzięki naszemu pomysłowi przekonasz się, że bardzo łatwo jest zamienić je w pełnoprawne danie rodem z kuchni meksykańskiej. Własnoręcznie przygotowane guacamole będzie jego wyśmienitym zwieńczeniem.

Dla kogo?

Kulinaria Meksyku też mogą być wegetariańskie, zachowując jednocześnie swój niepowtarzalny charakter. Dlatego dziś proponujemy wyjątkowe nachosy w nieco innym wydaniu. W naszym przepisie na nachos z guacamole nie znajdziesz ani grama mięsa, lecz nadal możesz być pewnym wybornego smaku i wrażeń estetycznych.

Na jaką okazję?

Kultura Meksyku nieodłącznie związana jest z barwnymi tradycjami, które zamieniają się w doskonałe preteksty do hucznego świętowania. Nasze nachos z guacamole przygotuj, kiedy spodziewasz się gości – będą miło zaskoczeni, że na stole podczas przyjęcia pojawiło się tak oryginalne danie.

Czy wiesz, że?

Nachos to przysmak, który wywodzi się z północnych rejonów Meksyku.

Dla urozmaicenia:

Chcąc zaostrzyć smak potrawy, dodaj do niej drobno posiekaną papryczkę jalapeño.