Kotlety warzywne - sos do kotletów warzywnych | Przepisy.pl pixel

Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

warzywne kotlety:

400 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

60 gramów

2 łyżki

1 szczypta

50 mililitrów

sos:

1 opakowanie

130 gramów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białą fasolę odlej z zalewy, przełóż do kielicha miksera, dodaj czosnek, jajko, dokładnie zmiksuj na gładką masę. Do masy dodaj prażoną cebulę, orzechy, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Gęstość masy wyreguluj dodając 1-2 łyżki bułki tartej.

Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - Krok 1

Krok 2

Z masy uformuj kotlety, oprósz je w bułce tartej i obsmaż na oleju na złoty kolor. Kotlety przełóż na talerz na bok.

Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - Krok 2

Krok 3

Na czystej patelni obsmaż cebulę i pieczarki, gdy się lekko zarumienią dodaj fix Knorr wymieszany w 200ml wody i 100ml śmietany. Sos doprowadź do wrzenia, gotuj 2-3 minuty.

Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - Krok 3

Krok 4

Kotlety podawaj obficie polane sosem pieczarkowym, wraz z ryżem, z porcją ulubionych warzyw, np. z brokułami.

Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Fasola użyta w przepisie może być dowolnego koloru, możesz ją zastąpić również ciecierzycą lub soczewicą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne kotlety w pieczarkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne kotlety w pieczarkowym sosieWarzywne kotlety w pieczarkowym sosie

Przygotowanie obiadu w pół godziny jest możliwe dzięki naszej recepturze na znakomite kotlety warzywne w pieczarkowym sosie. Proces przyrządzania potrawy jest niezwykle prosty i daje smaczne rezultaty, które przypadną do gustu wszystkim domownikom! Już teraz przygotuj się na prawdziwą ucztę z pysznymi kotletami warzywnymi. Spróbujesz? Przepis już znasz! 

Dla kogo?

Warzywne kotlety w sosie pieczarkowym będą doskonałym urozmaiceniem menu osób ceniących wegetariańską kuchnię, ale nie tylko! Jeżeli jesteś miłośnikiem mięs, to spróbuj naszej receptury i przekonaj się, że dania z warzyw mogą być smaczne i proste do przyrządzenia!  

Na jaką okazję?

Możesz zaserwować kotlety warzywne na codzienny obiad. Nie martw się, jeżeli nie zjesz całej porcji, ponieważ odgrzewane smakują równie dobrze! Kotlety zapakujesz także do pudełka i weźmiesz ze sobą w dowolne miejsce. Praca, wycieczka, szkoła – nasza receptura sprawdzi się na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Przepis na warzywne kotlety to prawdziwa uczta dla Twojego podniebienia. Dlaczego? Spójrz na naszą listę składników, na której znajdziesz: fasolę, czosnek, natkę pietruszki, bułkę tartą i orzechy. Z takimi produktami danie nie może wyjść nudne. Przekonaj się o tym już wkrótce! 

Dla urozmaicenia:

Chcesz wymienić fasolę na inne składniki? Śmiało możesz to zrobić! Polecamy Ci ciecierzycę oraz soczewicę, które będą najlepszymi substytutami fasoli. Ta niewielka zmiana może całkowicie zmienić smak warzywnych kotletów. Smacznego!