
Składniki
1 szklanka
0.5 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 pęczek
1 szklanka
200 gramów
2 sztuki
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Warzywa korzenne obierz i zetrzyj na tarce. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki.

Krok 2
Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż z kilkoma kroplami oleju. Dodaj starte warzywa i duś chwile pod przykryciem. Odstaw i wystudź.

Krok 3
W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety: kaszę, warzywa korzeniowe, jajka oraz dwie łyżki mąki.

Krok 4
Z przygotowanego farszu uformuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj w misce razem z passatą i wodą.

Krok 6
Całość zalej przygotowanym sosem pomidorowym, dodaj kalafiora i duś około 15 minut pod przykryciem.


Dobra rada:
Możesz podawać ze świeżą bazylią.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety warzywne w sosie pomidorowym
Kolorowe i pyszne – takie są pulpety warzywne w sosie pomidorowym. Doskonała alternatywa dla mięsnej wersji potrawy, która ma szanse zdobyć serca nie tylko wegetarianów. Podwińcie rękawy, przygotujcie kuchenny blat i rozgrzejcie patelnie. Dziś w jadłospisie królują warzywne smakołyki.
Dla kogo?
Planując przejście na dietę wegetariańską, dobrze mieć poczucie, że wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Klopsiki w wersji roślinnej z powodzeniem zastąpią przepisy na mięsne klasyki.
Na jaką okazję?
Zrobiliście zbyt duże zakupy i obawiacie się, że część warzyw niedługo przestanie być apetycznym kąskiem? Pulpety warzywne w sosie pomidorowym to sprawdzony sposób na opróżnienie spiżarni.
Czy wiesz, że?
Powszechnie uznaje się, że to Królowa Bona wprowadziła na polskie stoły włoszczyznę, którą znajdziecie w przepisie. Wbrew temu przekonaniu okazuje się, że warzywa były znane w Polsce już wcześniej za sprawą kontaktów handlowych.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia pulpetów z warzywami nadaje się też kasza bulgur.