
Składniki
2 sztuki
1 litr
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury Knorr w 1 litrze wrzątku.
Krok 2
Umyj marchew. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój w paski.
Krok 3
Dodaj do rosołu marchew, po kilku minutach selera i ziemniaki. Gotuj 10 minut, dodaj kapustę, groszek oraz fasolkę szparagową.
Krok 4
Gotuj warzywa do czasu, kiedy będą miękkie. Dodaj pomidory lub koncentrat i zagotuj. Podawaj z kwaśną śmietaną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa jarzynowa z groszkiem
Planując najbliższy obiad, weź pod uwagę zupę jarzynową z groszkiem. To pełna smaków i kolorów mieszanka warzyw, z ciekawie połączonymi składnikami. Najpierw ugotuj aromatyczny bulion drobiowy (pasować będzie też z włoszczyzny) oraz najtwardsze warzywa: kawałki marchewki, po chwili też ziemniaki i selera. To ważne, ponieważ dzięki takiemu rozwiązaniu delikatniejsze składniki nie rozgotują się. W kolejnym kroku dodaj groszek, fasolkę szparagową (dowolnie zieloną albo żółtą) oraz kapustę. Pasować będzie zarówno włoska, jak i biała. Pod sam koniec gotowania, dorzuć pokrojone pomidory (świeże lub z puszki) lub koncentrat pomidorowy. Zupę możesz doprawić na różne sposoby. Pasować będzie do niej oregano, lubczyk, natka pietruszki albo świeży koperek. Jeśli lubisz orientalne smaki, dopraw zupę popularną w Azji kolendrą. Zupę jarzynową z groszkiem podawaj z łyżką kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą radością!