Zupa z trybuli z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z trybuli z soczewicą

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

40 gramów

50 mililitrów

100 gramów

60 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 3

W dużym rondlu podsmaż na oleju z masłem szalotkę. Jak będzie rumiana dodaj koper włoski, pora, selera i ziemniaki.

Krok 4

Wlej litr wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 20 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 5

Teraz dodaj śmietankę oraz trybulę. Zmiksuj zupę bardzo dokładnie mikserem aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z soczewicą i udekoruj gałązkami trybuli.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę podawaj z grzankami chlebowymi lub z bagietki.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z trybuli z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z trybuli z soczewicąZupa z trybuli z soczewicą

Pomidorowa, pieczarkowa, ogórkowa, fasolowa… Te zupy zna większość z nas, dlatego przyszła pora na spróbowanie mniej oczywistych specjałów. Od czego zacząć? Podpowiadamy! Soczewica w ostatnich latach wróciła do łask szefów kuchni. Co Wy na to, żeby połączyć ją z aromatyczną trybulą? Ten smak zupy z trybuli i soczewicy zostaje w pamięci na długo. 

Dla kogo?

Zupy to w większości przypadków dania niezwykle uniwersalne. Można potraktować je jako wykwintną przystawkę, sposób na gorącą kolację albo zabrać na wynos w ramach posiłku do pracy. Nie wyobrażacie sobie codziennego menu bez zup? Tym bardziej powinniście spróbować przepisu na zupę z trybulą.

Na jaką okazję?

Chcecie poczuć się jak uczestnicy popularnych programów kulinarnych? Zaproście znajomych i wspólnie przygotujcie zupę z soczewicy. Gotowanie okaże się naprawdę dobrą zabawą!

Czy wiesz, że?

Nadprogramową porcją trybuli przyprawcie dania ziemniaczane i jajeczne. Doskonale podkreśli smak serów.

Dla urozmaicenia:

Do zupy z soczewicą i trybulą bardzo dobrze pasuje groszek ptysiowy.