Zupa z trybuli z soczewicą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
40 gramów
50 mililitrów
100 gramów
60 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 3
W dużym rondlu podsmaż na oleju z masłem szalotkę. Jak będzie rumiana dodaj koper włoski, pora, selera i ziemniaki.
Krok 4
Wlej litr wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 20 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 5
Teraz dodaj śmietankę oraz trybulę. Zmiksuj zupę bardzo dokładnie mikserem aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z soczewicą i udekoruj gałązkami trybuli.

Dobra rada:
Zupę podawaj z grzankami chlebowymi lub z bagietki.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z trybuli z soczewicą
Pomidorowa, pieczarkowa, ogórkowa, fasolowa… Te zupy zna większość z nas, dlatego przyszła pora na spróbowanie mniej oczywistych specjałów. Od czego zacząć? Podpowiadamy! Soczewica w ostatnich latach wróciła do łask szefów kuchni. Co Wy na to, żeby połączyć ją z aromatyczną trybulą? Ten smak zupy z trybuli i soczewicy zostaje w pamięci na długo.
Dla kogo?
Zupy to w większości przypadków dania niezwykle uniwersalne. Można potraktować je jako wykwintną przystawkę, sposób na gorącą kolację albo zabrać na wynos w ramach posiłku do pracy. Nie wyobrażacie sobie codziennego menu bez zup? Tym bardziej powinniście spróbować przepisu na zupę z trybulą.
Na jaką okazję?
Chcecie poczuć się jak uczestnicy popularnych programów kulinarnych? Zaproście znajomych i wspólnie przygotujcie zupę z soczewicy. Gotowanie okaże się naprawdę dobrą zabawą!
Czy wiesz, że?
Nadprogramową porcją trybuli przyprawcie dania ziemniaczane i jajeczne. Doskonale podkreśli smak serów.
Dla urozmaicenia:
Do zupy z soczewicą i trybulą bardzo dobrze pasuje groszek ptysiowy.