Lasagne warzywne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne warzywne

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

250 gramów

250 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój na plasterki. Cukinię umyj i również pokrój na plastry. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

Kostkę Knorr zagotuj w 1 litrze wody. Następnie ugotuj w takim bulionie przez 5 minut brokuł i przez 1 minutę szpinak. Odcedź warzywa i zachowaj bulion.

Krok 3

Skrobię ziemniaczaną wymieszaj w niewielkiej ilości zimniej wody tak aby nie było grudek. Wlej mieszankę do bulionu, dodaj Fix Knorr, całość wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Gdy sos lekko ostygnie wymieszaj go z wszystkimi warzywami.

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Zacznij od sosu z warzywami, następnie połóż makaron, ponownie sos i tak do wyczerpania składników. Warstwa makaronu powinna być ostatnia.

Krok 6

Posyp danie parmezanem i piecz w wcześniej rozgranym do 180 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej lasagne możesz przygotować sos pomidorowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne warzywne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne warzywneLasagne warzywne

Do najsłynniejszej włoskiej zapiekanki przylgnęła łatka pracochłonnej i skomplikowanej w wykonaniu potrawy. Dzięki temu przepisowi przekonasz się, że przygotowanie warzywnej lasagne wcale nie jest trudne! Miej w zanadrzu kolorowe warzywa, naczynie żaroodporne i nasze wskazówki, a wszystko pójdzie jak po maśle.

Dla kogo?

Chcesz ograniczyć ilość mięsa w diecie? Z tak pomysłowymi recepturami jak ta na lasagne z warzywami to zadanie okaże się niezwykle proste i przyjemne.

Na jaką okazję?

Lasagne warzywna nadaje się do serwowania podczas ważnych uroczystości. Wygląda bardzo efektownie i raczej nikt nie domyśli się, że jego przyrządzenie zajmuje tylko 3 kwadranse. Zorganizowanie przyjęcia przy stole nie musi wymagać wielogodzinnych bojów w kuchni, wystarczy przygotować naszą lasagne warzywną. Przepis czeka!

Czy wiesz, że?

Dzięki odpowiedniej ilości sosu, makaron lasagne nie wymaga gotowania przed ułożeniem w brytfannie.

Dla urozmaicenia:

Do zapiekanki lasagne z warzywami bardzo dobrze pasuje mozzarella. Świetną alternatywą dla mięsnej lasagne jest też wersja z czerwoną soczewicą.