
Składniki
10 sztuk
250 gramów
250 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby pokrój na plasterki. Cukinię umyj i również pokrój na plastry. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
Kostkę Knorr zagotuj w 1 litrze wody. Następnie ugotuj w takim bulionie przez 5 minut brokuł i przez 1 minutę szpinak. Odcedź warzywa i zachowaj bulion.
Krok 3
Skrobię ziemniaczaną wymieszaj w niewielkiej ilości zimniej wody tak aby nie było grudek. Wlej mieszankę do bulionu, dodaj Fix Knorr, całość wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Gdy sos lekko ostygnie wymieszaj go z wszystkimi warzywami.
Krok 5
W naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Zacznij od sosu z warzywami, następnie połóż makaron, ponownie sos i tak do wyczerpania składników. Warstwa makaronu powinna być ostatnia.
Krok 6
Posyp danie parmezanem i piecz w wcześniej rozgranym do 180 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut.

Dobra rada:
Do takiej lasagne możesz przygotować sos pomidorowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne warzywne
Do najsłynniejszej włoskiej zapiekanki przylgnęła łatka pracochłonnej i skomplikowanej w wykonaniu potrawy. Dzięki temu przepisowi przekonasz się, że przygotowanie warzywnej lasagne wcale nie jest trudne! Miej w zanadrzu kolorowe warzywa, naczynie żaroodporne i nasze wskazówki, a wszystko pójdzie jak po maśle.
Dla kogo?
Chcesz ograniczyć ilość mięsa w diecie? Z tak pomysłowymi recepturami jak ta na lasagne z warzywami to zadanie okaże się niezwykle proste i przyjemne.
Na jaką okazję?
Lasagne warzywna nadaje się do serwowania podczas ważnych uroczystości. Wygląda bardzo efektownie i raczej nikt nie domyśli się, że jego przyrządzenie zajmuje tylko 3 kwadranse. Zorganizowanie przyjęcia przy stole nie musi wymagać wielogodzinnych bojów w kuchni, wystarczy przygotować naszą lasagne warzywną. Przepis czeka!
Czy wiesz, że?
Dzięki odpowiedniej ilości sosu, makaron lasagne nie wymaga gotowania przed ułożeniem w brytfannie.
Dla urozmaicenia:
Do zapiekanki lasagne z warzywami bardzo dobrze pasuje mozzarella. Świetną alternatywą dla mięsnej lasagne jest też wersja z czerwoną soczewicą.