Zapiekanka z kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszą jaglaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

300 gramów

80 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną wypłucz, zalej w garnku 350ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się miękka. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Obierz marchew i pokrój w plasterki. Podobnie pokrój dymkę. Podsmaż wszystko na oleju.

Krok 3

Dodaj rozmrożony groszek, przyprawy Knorr, smaż 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 4

W dużej misce wymieszaj jaja z śmietaną. Dodaj podsmażone warzywa oraz kaszę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Całość przelej do naczynia do zapiekania i posyp na wierzchu startym serem. Zapiekaj w 190 stopniach przez ok. 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej zapiekanki możesz używać też innych warzyw, jak brokuły, papryki czy cukinię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszą jaglanąZapiekanka z kaszą jaglaną

Z kaszą jaglaną zaznajomieni są smakosze, którzy lubią rozpoczynać dzień od owsianki – tzw. jaglanka stała się dla niej poważną konkurencją. Kasza tak samo dobrze sprawdzi się podczas obiadu jako zamiennik dla ziemniaków lub ryżu, a nawet w trakcie bardziej uroczystych przyjęć. Sprawdźcie, jak zamienić kaszę jaglaną w efektowny przysmak.

Dla kogo?

Trudno nie lubić zapiekanek. W naczyniu żaroodpornym można umieścić wszystkie ulubione produkty, które pod wpływem pieczenia zyskują jeszcze bogatszy smak i aromat.

Na jaką okazję?

Zapiekanka z kaszą jaglaną to pomysłowy sposób na codzienny obiad. Nadaje się do zaserwowania w czasie przyjęcia jako alternatywa dla bigosu, flaczków i bogracza, czyli dań znanych już na wylot.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana produkowana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Ziarna i zboża od wieków stanowiły najważniejsze źródło pożywienia w ludzkiej diecie.

Dla urozmaicenia:

Do zapiekanki z kaszy jaglanej pasuje większość składników. Fenomenalnie prezentują się bakłażany, pomidory, cukinie i pieczarki.