
Składniki
500 gramów
500 gramów
1 sztuka
300 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
5 sztuk
1 szczypta
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno pokrój, prawdziwki pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle cebulę i grzyby.

Krok 2
Dodaj miód trójniak i zaczekaj do momentu, gdy część płynu odparuje.

Krok 3
Przygotuj 100 mililitrów bulionu z wody i Bulionu grzybowego Knorr.

Krok 4
Dodaj pokrojone warzywa i gotuj na wolnym ogniu do momentu, kiedy będą miękkie. Pod koniec dodaj szyjki rakowe.

Krok 5
Karpia pokrój w kostkę. Rybę, kminek oraz jałowiec dodaj do warzyw. Gotuj, aż ryba będzie miękka.

Krok 6
Czosnek rozgnieć w moździerzu i dodaj do całości.

Krok 7
Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Serwuj ze świeżo siekanym koperkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp prawdziwy na trójniaku
Karp prawdziwy na trójniaku łączy w sobie delikatny smak ryby ze słodkim miodem. Doskonałym uzupełnieniem dania są mrożone lub suszone prawdziwki oraz aromatyczne przyprawy i dodatki, takie jak: ząbek czosnku, biały mielony pieprz, kminek oraz jagody jałowca. Dobrym pomysłem będzie dodanie do niego również innych składników, np. świeżo startego imbiru, trawy cytrynowej, rozmarynu czy oliwek. Rybę gotuj w uprzednio przygotowanym bulionie. Oprócz kawałków karpia, do pokrojonych warzyw (marchwi, selera i cebuli) dodaj szyjki rakowe, kminek oraz jałowiec. Całość połącz z grzybami, podsmażonymi na pitnym miodzie trójniak (miód możesz kupić gotowy w sklepie lub przygotować go samodzielnie). Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując prawdziwki pieczarkami. Gotowe danie serwuj posypane drobno posiekanym koperkiem. Pamiętaj, że karp na trójniaku nadaje się zarówno na świąteczną kolację, jak i niedzielny obiad. Pobierz listę składników i do dzieła! Smacznego.