
Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
4 ziarna
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
null
null
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
6 łyżeczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia podziel na dzwonka i skrop sokiem z cytryny, lekko posól i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Krok 2
Oczyszczone i obrane warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalej zimną lekko posoloną wodą.
Krok 3
Gotuj pod przykryciem 30 minut, następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.
Krok 4
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw by spęczniała.
Krok 5
Rybę wyjmij z wywaru i każdo dzwonko przekrój na pół.
Krok 6
Wywar przecedź przez gęste sitko i rozpuść w nim spęczniałą żelatynę.
Krok 7
Na półmisku ułóż warzywa pokrojone na kawałki oraz rybę. Posyp rodzynkami. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej