Stroganoff z polędwiczki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

400 gramów

130 gramów

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube kawałki, dopraw delikatnie solą i pieprzem, oprósz w mące a następnie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu – mięso przełóż na bok.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w grube plastry, obsmaż na patelni po mięsie. Gdy się delikatnie zarumienią dodaj z powrotem mięso.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej fixem Knorr wymieszanym w 200 ml wody, łyżką musztardy i 100 ml śmietany. Gotuj 2-3 minuty.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 3

Krok 4

Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie paseczki. Gotowe danie podawaj z ryżem, kluseczkami lub kopytkami z ogórkami na wierzchu.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować Stroganoff’a z kurczaka lub polędwicy wołowej. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stroganoff z polędwiczki wieprzowej Stroganoff z polędwiczki wieprzowej

Chcesz przyrządzić mięsne danie pełne smaku i aromatu? Stroganoff z polędwiczki wieprzowej będzie strzałem w dziesiątkę oraz urozmaiceniem codziennego menu. Ta potrawa od lat gości na talerzach Polaków, więc nadeszła pora, by zawitała również w Twojej kuchni. Najważniejsze już masz, czyli naszą smaczną recepturę. Teraz do dzieła!

Dla kogo?

Stroganoff to wyjątkowo smaczne danie dla wszystkich miłośników mięsa. Soczyste kawałki polędwiczki wieprzowej nie mają konkurencji! Przygotowane według naszego przepisu będą miękkie i pełne aromatu. Nie czekaj – zaopatrz się w niezbędne składniki i poznaj walory tego mięsnego dania. 

Na jaką okazję?

Codzienny obiad to idealna okazja, by stroganoff z polędwiczki wieprzowej pojawił się na talerzach domowników. Nie myśl jednak, że to danie nie sprawdzi się na większych uroczystościach! Śmiało możesz zaserwować je na imieninach lub urodzinach, a wszyscy goście będą zachwyceni. 

Czy wiesz, że?

Nazwa pysznego dania stroganoff wzięła się od nazwiska znanego arystokraty – Aleksandra Stroganowa. Historii na temat receptury jest naprawdę wiele, ale żadna z nich nie została potwierdzona. W kuchni jednak nie chodzi o opowieści, tylko o smak dań, a stroganoff ma się czym pochwalić! 

Dla urozmaicenia:

Śmiało możesz ulepszyć recepturę dodatkowymi rodzajami mięs. Dobrze sprawdzą się również drób lub wołowina. Wymieszaj rodzaje mięs lub całkowicie zastąp nimi polędwicę wieprzową. Efekty będą równie udane – smacznego i powodzenia!