Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

10 plastrów

1 pęczek

100 mililitrów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na dwa plastry jednakowej grubości.

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą, a następnie posmaruj marynatą każdy kawałek mięsa. Piersi odłóż na 20 minut w chłodne miejsce.

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane piersi rozłóż na desce. Na każdym płacie połóż po 2-3 listki szałwii oraz po plastrze szynki. Całość zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką.

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - Krok 3

Krok 4

Roladki smaż na rozgrzanym grillu 15-20 minut, obracając co chwilę. Przed podaniem wyjmij wykałaczki. Danie możesz serwować np. z włoskim risotto lub z kaszą. Dzięki zawartości ostrych przypraw jeszcze lepszy i wyraźniejszy smak nada roladkom Ketchup Hellmann's Pikantny.

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszony szponder wołowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane roladki z kurczaka à la SaltimboccaGrillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca

Grillowane roladki z kurczaka a’la saltimbocca, to nasz pomysł na tradycyjną włoska potrawę, ale w wersji z kurczakiem. Zgodnie z nazwą dania, roladki salimbocca, są tak pyszne, że same wskakują do buzi. To wykwintne danie, którego smak i zapach zachwyci każdego, są doskonałe do przygotowania na specjalną okazję, jak i na co dzień. Bazą ssania jest marynowane mięso z kurczaka, które zawija się w formę roladek wraz z listkami szałwii oraz plastrami szynki parmeńskiej bądź Szwarcwaldzkiej. Szałwia idealnie pasuje do dań z drobiu, ma lekko sosnowy aromat i delikatną eukaliptusową nutę. Tak powstałe roladki smaż na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej około 20 minut, obracając co chwilę. Roladki z kurczaka a’la Saltimbocca możesz podawać z ugotowanym na sypko ryżem i chrupką sałatą, bądź z włoskim risotto, które uzupełni włoski smak roladek a’la Saltimbocca.