Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca
łatwe
50 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
10 plastrów
1 pęczek
100 mililitrów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na dwa plastry jednakowej grubości.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą, a następnie posmaruj marynatą każdy kawałek mięsa. Piersi odłóż na 20 minut w chłodne miejsce.

Krok 3
Zamarynowane piersi rozłóż na desce. Na każdym płacie połóż po 2-3 listki szałwii oraz po plastrze szynki. Całość zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką.

Krok 4
Roladki smaż na rozgrzanym grillu 15-20 minut, obracając co chwilę. Przed podaniem wyjmij wykałaczki. Danie możesz serwować np. z włoskim risotto lub z kaszą. Dzięki zawartości ostrych przypraw jeszcze lepszy i wyraźniejszy smak nada roladkom Ketchup Hellmann's Pikantny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca
Grillowane roladki z kurczaka a’la saltimbocca, to nasz pomysł na tradycyjną włoska potrawę, ale w wersji z kurczakiem. Zgodnie z nazwą dania, roladki salimbocca, są tak pyszne, że same wskakują do buzi. To wykwintne danie, którego smak i zapach zachwyci każdego, są doskonałe do przygotowania na specjalną okazję, jak i na co dzień. Bazą ssania jest marynowane mięso z kurczaka, które zawija się w formę roladek wraz z listkami szałwii oraz plastrami szynki parmeńskiej bądź Szwarcwaldzkiej. Szałwia idealnie pasuje do dań z drobiu, ma lekko sosnowy aromat i delikatną eukaliptusową nutę. Tak powstałe roladki smaż na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej około 20 minut, obracając co chwilę. Roladki z kurczaka a’la Saltimbocca możesz podawać z ugotowanym na sypko ryżem i chrupką sałatą, bądź z włoskim risotto, które uzupełni włoski smak roladek a’la Saltimbocca.