Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry i grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 2

Krok 3

Mozzarellę pokrój w plastry.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 3

Krok 4

Na talerzu układaj na przemian plastry pomidora, sera i cukinii.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 5

Krok 6

Sałatkę skrop sosem i udekoruj listkami bazylii.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią  Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Lubisz klasyczną sałatkę caprese? Spróbuj jej nowej wersji! Wyśmienity będzie wariant z tego przepisu, który wyróżnia użycie plastrów grillowanej cukinii – przygotujesz ją na specjalnej patelni. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak dobrze smakuje to oryginalne połączenie. Grillowana cukinia z mozzarellą jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. 

Dla kogo?

Sałatka z grillowaną cukinią i mozzarellą to danie dedykowane wszystkim fanom warzyw! Polecamy je również zwolennikom szybkiego i prostego gotowania. 15 minut wystarczy, by sałatka z cukinia i mozzarella pojawiła się na Twoim talerzu. 

Na jaką okazję?

Sałatkę caprese z grillowaną cukinią serwuj ze świeżym pieczywem, np. bułką ciabattą. Smaczna będzie również jako dodatek do innych dań lub przystawka przed uroczystą kolacją. Sprawdzi się również jako główny składnik mini kanapek. Sałatka z grillowaną cukinią wypada dobrze w każdej wersji.

Czy wiesz, że?

Sałatka caprese z grillowaną cukinią to proste danie pochodzące z południowych Włoch. Jej podstawowa wersja składa się z niewielu składników, popularnych w kuchni śródziemnomorskiej – dojrzałych pomidorów, mozzarelli, oliwy z oliwek, listków świeżej bazylii i podstawowych przypraw.

Dla urozmaicenia:

Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz kulkę mozzarelli podziel na kawałki podobnej grubości. Wymienione składniki układaj naprzemiennie na talerzu obiadowym. Sekret smaku tej potrawy tkwi we włoskim sosie, przygotowanym na bazie oliwy, octu balsamicznego oraz mieszanki przypraw.