
Składniki
1 szczypta
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z połowy cytryny wyciśnij sok i zmieszaj go z kurkumą, papryką i solą.
Krok 2
Krewetki umyj i obierz, a następnie włóż do głębokiego naczynia. Zalej je wcześniej przygotowaną marynatą i zostaw na 30 minut.
Krok 3
Jajka ubij jak na omlet, a sezam rozsyp na płaskim talerzu.
Krok 4
Krewetki wyjmij z marynaty, obtaczaj w jajku i sezamie. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Krok 5
Kolendrę posiekaj dosyć grubo. Krewetki posyp kolendrą i udekoruj pozostałymi cytrynami pokrojonymi na ćwiartki.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























