Warzywne placuszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne placuszki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
425 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

643 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cukinię oraz marchewkę zetrzyj osobno na grubej tarce. Ziemniaki przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i odciśnij.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj razem.

Krok 3

Do warzyw dodaj posiekaną natkę, jajka oraz mąkę i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku przyprawą za'tar oraz pieprzem i wymieszaj.

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie smaż niewielkie placuszki po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Ratynski

    Adam Ratynski , 29.02.2020

    kiepskie mi nie smakowaly

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne placuszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne placuszkiWarzywne placuszki

Przygotuj warzywne placuszki i przekonaj się, jak wspaniale smakują – zarówno solo, jak i z kleksem śmietany, posypane świeżym koperkiem czy posiekanym szczypiorkiem. Wszystkie składniki przyrządzisz w jednym naczyniu. Zacznij od starcia na tarce o grubych oczkach ziemniaków, cukinii i marchewki. Ziemniaki po starciu będą wilgotne, dlatego odciśnij je dokładnie przed połączeniem z resztą składników. Jako dodatku użyj czerwonej cebuli – warto wypróbować tę odmianę ze względu na jej charakterystyczny delikatny smak. Składniki połączą się w całość dzięki dodaniu jajka i tartej bułki. Wszystko dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Uformowane porcje smaż przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor – pyszne danie jest już gotowe! Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka złożona z miksu sałat, sera feta i świeżego ogórka, a także surówka z marchewki oraz czerwonej lub białej kapusty. Przekonaj się, że proste połączenia mogą być najlepsze. Życzymy smacznego.