
Składniki
150 gramów
120 gramów
1 łyżka
0.5 sztuki
150 gramów
150 gramów
50 mililitrów
6 sztuk
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski, miętę posiekaj.
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3
Zagotuj śmietanę z 50 mililitrami wody i połową kostki Knorr oraz z jedną łyżeczką zasmażki Knorr.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 5
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 6
Pizzę posyp po wierzchu serem i pozostałymi składnikami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 min. Podawaj pizzę posypaną miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza z boczkiem
Pizza z boczkiem to danie na wiele okazji. Sprawdzi się w zimowe wieczory, ale również podczas letnich pikników. Jak ją przygotować? Zacznij od ciasta: wyrób je na stolnicy, skrop wodą i przełóż do chłodnego miejsca. Następnie wyjmij je, przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce – do momentu, aż wyrośnie. Ciasto podziel na trzy części, każdą z nich rozwałkowując na grubość około centymetra. Placki połóż na blasze i posmaruj z wierzchu sosem śmietanowym. Pomidory pokrój w kostkę, pieczarki (sprawdzą się m.in. portobello) w plastry, a boczek w paski — wybierz mięso wędzone lub parzone. Składniki ułóż na spodach do pizzy i przykryj je startym żółtym serem, np. cheddarem lub goudą. Wersję pizzy z tego przepisu warto urozmaicić o dodatkowe składniki, na przykład czarne oliwki, kukurydzę, czerwoną paprykę czy plasterki czosnku. Gotowe danie posyp liśćmi mięty albo bazylii. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.