Pizza Pomodoro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza Pomodoro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

50 gramów

200 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż połówki zielonych i czerwonych pomidorów malinowych, suszone pomidory, posiekany czosnek i papryczki oraz posyp orzeszkami pinii, całość z wierzchu posyp dodatkowo serem parmezan.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
pizza palce lizac
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza Pomodoro Pizza Pomodoro

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.