Mini calzone margherita – przepis z farszem | Przepisy.pl pixel

Mini calzone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
935 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

4.5 grama

50 gramów

2 łyżki

300 gramów

farsz:

200 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

80 mililitrów

60 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą, dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą płócienną ścierką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, tak aby ciasto mogło wyrosnąć.

Mini calzone - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką, podsyp trochę mąką i podziel na 8-9 kul tej samej wielkości.

Mini calzone - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy lub gładkim blacie stołu, delikatnie podsypanym mąką, rozwałkuj lub rozciągnij ręką ciasto formując małe ok. 12 cm okrągłe placki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce

Mini calzone - Krok 3

Krok 4

Na patelni na gorącej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w plastry, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, suszone pomidory pokrojone w paseczki i posiekany czosnek. Całość podsyp delikatnie mąką, zalej śmietaną, zagotuj. Następnie dodaj ketchup, starty parmezan oraz posiekaną bazylię. Gotowy sos odstaw do lodówki, aby zupełnie wystygł.

Mini calzone - Krok 4

Krok 5

Zimny, gęsty sos nałóż na małe placki. Brzegi ciasta posmaruj wodą, a następnie sklej je ze sobą. Na koniec brzegi dociśnij widelcem.

Mini calzone - Krok 5

Krok 6

Calzone ułóż na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika, a następnie wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 10-15 minut.

Mini calzone - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Martyna Anna Dudek

    Martyna Anna Dudek , 23.10.2017

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 16.09.2017

    dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra , 10.09.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza wegetariańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini calzoneMini calzone

Calzone to włoska potrawa przyrządzana z ciasta do pizzy, którego nie rozwałkowuje się na cienki, okrągły placek, ale zwija w kształt dużego pieroga i nadziewa różnymi dodatkami. W wersji z tego przepisu farsz przygotujesz z szynki, suszonych pomidorów oraz parmezanu. Najpierw w sporej misce wyrób ciasto z mąki pszennej, drożdży, wody, cukru oraz majonezu. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na kule tej samej wielkości i rozwałkuj je, formując niewielkie placki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż plastry szalotki, pokrojoną w kostkę szynkę, suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek. Następnie oprósz je mąką, zalej kwaśną śmietaną i zagotuj. Aby nadzienie nabrało wyrazistszego smaku, dodaj do niego ketchup, bazylię oraz starty parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Wystudzony farsz nakładaj na placuszki z ciasta i sklejaj jak pierogi, pomagając sobie widelcem. Calzone piecz w piekarniku do czasu, aż się zarumienią. Sprawdź, jak smaczne jest to włoskie danie.