
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
50 gramów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
8 gramów
50 mililitrów
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę, cebule i pieczarki pokrój w plastry. Pierś podsmaż i pokrój w paski.
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy wiejskiej połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3
Składniki na sos do pizzy wiejskiej wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 5
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 6
Na wierzchu pizzy ułóż równomiernie starty ser oraz posyp przyprawą Knorr w mini kostkach. Następnie ułóż paprykę, cebulę, mięso z kurczaka i pieczarki. Na końcu połóż plastry boczku. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku około 15 minut.

Dobra rada:
Aby pizza wiejska była jeszcze smaczniejsza, przed pieczeniem posmaruj ciasto odrobiną oliwy z oliwek – doda jej delikatnej chrupkości i aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza Wiejska
Do pizzy chyba nikogo nie trzeba przekonywać. To danie rodem z Neapolu zawładnęło całym światem. Okrągłe placki spotkacie w każdym zakątku globu, choć te tradycyjne przygotowywane są najczęściej we Włoszech i różnią się nieco od znanych nam wersji, przede wszystkim prostotą i niewielką liczbą składników. Pizza wiejska, którą dziś proponujemy, to prawdziwa królowa. Zaskakuje włoskim aromatem i wyjątkowym połączeniem smaków. Pizza wiejska ma uniwersalne składniki, dopasowane do każdego gustu kulinarnego. Zapraszamy do stołu!
Dla kogo?
Wiejska pizza jest dla każdego, bez wyjątku. Nie ma znaczenia wiek, znajomość kuchni włoskiej ani kulinarne doświadczenie. Zachwyci wszystkich!
Na jaką okazję?
Przepis na wiejską pizzę wykorzystajcie podczas obiadu. Danie jest także świetną propozycją na rodzinną kolację. Pamiętajcie tylko, żeby przygotować nieco więcej ciasta. Jesteśmy pewni, że będziecie piec kolejną porcję! Nasz przepis na pizzę wiejską z pewnością spełni Wasze oczekiwania!
Czy wiesz, że?
Rozróżnia się dwa typy włoskiej pizzy, przygotowywanej tradycyjnie. Pierwszym jest pizza neapolitańska, na bardzo cienkim cieście. Wersja rzymska to z kolei grubsze ciasto, z zaokrąglonymi rogami. A pizza wiejska? To połączenie prostych składników, które zachwyci każdego miłośnika pizzy! A Wy którą wolicie?
Dla urozmaicenia:
Pizzę wiejską możecie serwować z różnymi sosami albo z oliwą z oliwek.
Jeżeli jesteście fanami pizzy, wypróbujcie także nasz przepis na pizzę ze szpinakiem lub lahmacun – pizzę turecką. Smacznego!