Szaszłyki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

300 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt pomieszaj z wyciśniętym sokiem z cytryny.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój na kawałki i obsyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej mięso jogurtem i pozostaw w lodówce na całą noc.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 3

Krok 4

Na drugi dzień kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane szpikulce, przekładając je kawałkami ananasa.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki smaż na grillu, cały czas je obracając. Podawaj z ryżem i zieloną sałatą.

Szaszłyki z kurczaka  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka to świetny pomysł na oryginalny obiad lub kolację. W okresie letnim przyrządzić możesz je na ogrodowym grillu i zaserwować na przykład z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Szaszłyk to potrawa, która składa się z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec lub drewniany patyk, a następnie pieczonych na różnie lub grillowanych. W zależności od przepisu, mięso może być przekładane na przykład kawałkami pieczarek, papryki, pomidorów, cukinii, cebuli lub ananasa albo boczkiem czy słoniną. Danie to wywodzi się najprawdopodobniej z centralnej Azji. Równie popularne jest ono w Izraelu, skąd przywiezione zostało przez rosyjskich emigrantów. Do przygotowania szaszłyków wykorzystać możesz nie tylko mięso z kurczaka, lecz także wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę. Przed upieczeniem mięso jest przeważnie marynowane. Do tego celu użyć możesz jogurtu lub kwaśnych składników takich, jak sok z cytryny lub pomarańczy, wino albo ocet winny. Smak marynaty wzbogacić możesz przy pomocy oleju roślinnego oraz ulubionych przypraw.