Fondant czekoladowy z nutą chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fondant czekoladowy z nutą chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij
Fondant czekoladowy z nutą chili

Składniki

250 gramów

250 gramów

1 szczypta

70 gramów

165 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel białka od żółtek. Zacznij od ubicia piany z białek. Na naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka i ubijaj 4min/obr.3.5. Gotową pianę przełóż delikatnie do dużej miski.

Krok 2

Czekoladę połam i wraz z masłem rozpuść w misce na parze. Wymieszaj aż składniki się rozpuszczą i połączą.

Krok 3

Teraz do naczynia miksującego dodaj żółtka i cukier. Ubijaj 6min/37C/obr. 4.

Krok 4

Dodaj rozpuszczaną czekoladę z masłem, wsyp mąkę oraz chili i powoli wymieszaj 1 min/mieszanie wsteczne/obr. 2

Krok 5

Gotową masę czekoladową przełóż do miski z białkiem. Wszystko delikatnie lecz energicznie wymieszaj. Możesz użyć do tego kopystki.

Krok 6

Foremki porcelanowe do fondantów wysmaruj miękkim masłem i wysyp kakao. Nałóż ciasto i piecz ok 8-10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Fondanty powinny być wypieczone na zewnątrz i płynne w środku. Doskonale smakują z porcją lodów np. czekoladowych, które możesz położyć na ciastku od razu po pieczeniu.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Chyczewska

    Monika Chyczewska , 13.12.2020

    jest kanciapką szczęścia duszy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fondant czekoladowy z nutą chiliFondant czekoladowy z nutą chili

Ciasto intensywnie czekoladowe z nutą chili, które skrywa płynne wnętrze. Marzenie każdego miłośnika słodkości! Na samą myśl zrobiliście się głodni? W takim razie zapraszamy do kuchni, koniecznie z naszym przepisem na fondant czekoladowy pod ręką. Efektowny deser na gorąco będzie gotowy w mniej niż dwa kwadranse.

Dla kogo?

Czekoladowy smak przełamany zostanie wyrazistym chili. Tego typu kombinacje z pozoru mogą wydawać się zaskakujące, ale ostra przyprawa fantastycznie wzbogaca słodycz fondanta czekoladowego. Najsmaczniej jest przekonać się o tym na własnym podniebieniu.

Na jaką okazję?

Z jednej strony szybki deser z nutą chili można przygotować w jakichkolwiek okolicznościach. Z drugiej czekoladowy fondant jest na tyle efektowny, że aż żal jeść go w pojedynkę. Zaproście gości – będzie smakować jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Ze względu na płynny środek, fondant jest nazywany lava cake – ciastem lawą.

Dla urozmaicenia:

Do czekoladowego fondanta z nutą chili znakomicie pasuje mus zrobiony ze zmiksowanych malin.