
Składniki
250 gramów
250 gramów
1 szczypta
70 gramów
165 gramów
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel białka od żółtek. Zacznij od ubicia piany z białek. Na naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka i ubijaj 4min/obr.3.5. Gotową pianę przełóż delikatnie do dużej miski.
Krok 2
Czekoladę połam i wraz z masłem rozpuść w misce na parze. Wymieszaj aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Krok 3
Teraz do naczynia miksującego dodaj żółtka i cukier. Ubijaj 6min/37C/obr. 4.
Krok 4
Dodaj rozpuszczaną czekoladę z masłem, wsyp mąkę oraz chili i powoli wymieszaj 1 min/mieszanie wsteczne/obr. 2
Krok 5
Gotową masę czekoladową przełóż do miski z białkiem. Wszystko delikatnie lecz energicznie wymieszaj. Możesz użyć do tego kopystki.
Krok 6
Foremki porcelanowe do fondantów wysmaruj miękkim masłem i wysyp kakao. Nałóż ciasto i piecz ok 8-10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawaj natychmiast.

Dobra rada:
Fondanty powinny być wypieczone na zewnątrz i płynne w środku. Doskonale smakują z porcją lodów np. czekoladowych, które możesz położyć na ciastku od razu po pieczeniu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fondant czekoladowy z nutą chili
Ciasto intensywnie czekoladowe z nutą chili, które skrywa płynne wnętrze. Marzenie każdego miłośnika słodkości! Na samą myśl zrobiliście się głodni? W takim razie zapraszamy do kuchni, koniecznie z naszym przepisem na fondant czekoladowy pod ręką. Efektowny deser na gorąco będzie gotowy w mniej niż dwa kwadranse.
Dla kogo?
Czekoladowy smak przełamany zostanie wyrazistym chili. Tego typu kombinacje z pozoru mogą wydawać się zaskakujące, ale ostra przyprawa fantastycznie wzbogaca słodycz fondanta czekoladowego. Najsmaczniej jest przekonać się o tym na własnym podniebieniu.
Na jaką okazję?
Z jednej strony szybki deser z nutą chili można przygotować w jakichkolwiek okolicznościach. Z drugiej czekoladowy fondant jest na tyle efektowny, że aż żal jeść go w pojedynkę. Zaproście gości – będzie smakować jeszcze lepiej.
Czy wiesz, że?
Ze względu na płynny środek, fondant jest nazywany lava cake – ciastem lawą.
Dla urozmaicenia:
Do czekoladowego fondanta z nutą chili znakomicie pasuje mus zrobiony ze zmiksowanych malin.