Tortilla ze szpinakiem i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
581 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

678 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę, pokrój w krążki i podsmaż w niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj umyty i osączony szpinak.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj ziemniaki i dodaj do cebuli.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś do momentu, kiedy ziemniaki lekko zmiękną.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Jak wszystko zmięknie, wyjmij z patelni i wyciśnij. Dodaj do rozmąconych jajek.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej oliwę na patelni, usmaż masę z dwóch stron, a następnie dopraw. Pokrój tortillę na kawałki i podawaj na zimno.

Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Ella

    Ella , 25.07.2021

    ziemniaki surowe ? zetrzeć i smażyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • daniel lewandowski

    daniel lewandowski , 31.01.2017

    wszystko ładnie tylko co z orzechami

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla ze szpinakiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla ze szpinakiem i jajkiemTortilla ze szpinakiem i jajkiem

Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można ją wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem i świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem. Smak liści szpinaku jest dość subtelny, dlatego dobrze skontrastować go z czymś wyrazistym, np. pikantną cebulą. Obierz ją, pokrój w krążki lub piórka i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie na patelnię dodaj umyty i odsączony szpinak, z którego warto wcześniej usunąć twarde łodyżki. Surowe ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W takiej formie dodaj je do pozostałych składników na patelni i duś do momentu, aż zmiękną. Jajka roztrzep za pomocą miksera lub trzepaczki. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do naczynia z masą jajeczną, a następnie wymieszaj. Całość smaż z obu stron na oliwie z oliwek. Gotową tortillę przestudź, pokrój na trójkątne kawałki i podawaj jako przekąskę na zimno. Sprawdź, jak smakuje danie przygotowane według poniższego przepisu.