
Składniki
500 gramów
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz cebulę, pokrój w krążki i podsmaż w niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj umyty i osączony szpinak.

Krok 2
Zetrzyj ziemniaki i dodaj do cebuli.

Krok 3
Dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś do momentu, kiedy ziemniaki lekko zmiękną.

Krok 4
Jak wszystko zmięknie, wyjmij z patelni i wyciśnij. Dodaj do rozmąconych jajek.

Krok 5
Rozgrzej oliwę na patelni, usmaż masę z dwóch stron, a następnie dopraw. Pokrój tortillę na kawałki i podawaj na zimno.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla ze szpinakiem i jajkiem
Tortilla to hiszpańskie danie z jajek i ziemniaków, które smakiem i wyglądem przypomina omlet. Można ją wzbogacić dowolnymi dodatkami: warzywami, serem i świeżymi ziołami. W wersji z tego przepisu tortillę połączysz ze szpinakiem. Smak liści szpinaku jest dość subtelny, dlatego dobrze skontrastować go z czymś wyrazistym, np. pikantną cebulą. Obierz ją, pokrój w krążki lub piórka i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie na patelnię dodaj umyty i odsączony szpinak, z którego warto wcześniej usunąć twarde łodyżki. Surowe ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W takiej formie dodaj je do pozostałych składników na patelni i duś do momentu, aż zmiękną. Jajka roztrzep za pomocą miksera lub trzepaczki. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do naczynia z masą jajeczną, a następnie wymieszaj. Całość smaż z obu stron na oliwie z oliwek. Gotową tortillę przestudź, pokrój na trójkątne kawałki i podawaj jako przekąskę na zimno. Sprawdź, jak smakuje danie przygotowane według poniższego przepisu.