Pikantne paluszki z baraniny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne paluszki z baraniny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

10 plastrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

5 sztuk

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Czosnek obierz. Oba składniki zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj.

Krok 2

Z masy uformuj 10 paluszków.

Krok 3

Panieruj je w tartej bułce i gotowe ułóż na plasterku boczku. Połóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Krok 4

Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 35 minut.

Krok 5

Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i po 20 minutach ułóż je na blasze między paluszkami. Posyp obficie majerankiem. Danie jest gotowe, gdy mięso i jabłka równomiernie się zrumienią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne paluszki z baraniny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne paluszki z baraniny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne paluszki z baraniny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne paluszki z baraniny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne paluszki z baraniny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne paluszki z baraniny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne paluszki z baraniny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne paluszki z baraniny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej