Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem
łatwe
132 osoby zapisały

Składniki
pieczone warzywa:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 opakowania
80 mililitrów
placuszki dosa:
100 gramów
100 gramów
0.5 opakowania
10 łyżek
humus:
450 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania placuszków dosa. Kaszę gryczaną oraz soczewicę połącz z 300ml ciepłej wody i odstaw na 40 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotuj pieczone warzywa. Wszystkie warzywa pokrój w większą kostkę o boku ok 2cm, połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach aż zrobią się lekko rumiane.
Krok 3
Kaszotto Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i połowę dodaj do pieczonych warzyw. Wymieszaj i odstaw na bok.
Krok 4
Odcedź kaszę, dodaj pozostałą część Kaszotto Knorr i całość zmiksuj na pastę. Cytrynę wyciśnij na sok.
Krok 5
Na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju smaż cienkie placuszki aż nabiorą złotego koloru.
Krok 6
Bób ugotuj, następnie obierz i wraz z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawą Knorr oraz pastą sezamową zmiksuj na gładką pastę – humus. Placuszki podawaj z pieczonymi warzywami i humusem na boku. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem
Placuszki dosa to w Indiach sprawdzony patent na… śniadanie. W naszej kulinarnej szerokości geograficznej okażą się doskonałym przepisem na obiad i kolację. Zaskocz gości niebanalnym podejściem do przekąsek.
Dla kogo?
Do tej pory nie miałeś do czynienia z indyjskimi potrawami, ponieważ obawiałeś się ich pikanterii? Dosa z dodatkami są stworzone dla ciebie! Przygotowując danie, możesz dowolnie kontrolować jego ostrość.
Na jaką okazję?
Całość wygląda bardzo efektownie, więc to idealny pretekst, by zorganizować imprezę w indyjskim stylu. Na bardziej kameralną kolację też będzie, jak znalazł.
Czy wiesz, że?
Humus zazwyczaj kojarzony jest z ciecierzycą, lecz z bobu można przyrządzić równie smaczny wariant. Roślina znana była już w czasach starożytnych. W mitologii greckiej pojawił się nawet bożek Kyamites – patron bobu, trzymający pieczę nad plonami.
Dla urozmaicenia:
Warzywa oraz humus można podawać również jako farsz owinięty cienkimi placuszkami.