Pieczone wiosenne warzywa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone wiosenne warzywa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

500 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew oraz ziemniaki wyszoruj i opłucz. Nie musisz obierać. Marchewki pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki, ziemniaki przekrój na pół. Brokuł oraz kalafiora podziel na różyczki. Całą główkę czosnku przekrój wzdłuż na pół.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa (prócz kalafiora i brokułu) z oliwą, fenelem oraz przyprawą Knorr.

Krok 3

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 190 stopniach przez 20 minut.

Krok 4

Po 20 minutach pieczenia dodaj pozostałe warzywa, ponownie wszystko razem ostrożnie wymieszaj i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut aż warzywa będą równomiernie upieczone.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczonych warzyw możesz przygotować dip na bazie gęstego jogurtu z ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone wiosenne warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone wiosenne warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone wiosenne warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone wiosenne warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone wiosenne warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone wiosenne warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone wiosenne warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone wiosenne warzywa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone wiosenne warzywaPieczone wiosenne warzywa

Wiosna to taka pora roku, w której stęsknieni po zimowych miesiącach, chętnie sięgamy po rozmaite warzywa i owoce. Warto więc wykorzystywać je, gdzie tylko się da! Gdy wypróbujesz przepis na pieczone wiosenne warzywa, na pewno jeszcze nieraz zagoszczą one na Twoim talerzu!

Dla kogo?

To znakomita propozycja dla każdego, kto lubi mieć pod ręką coś, co można szybko wrzucić na ruszt. Pieczone wiosenne warzywa przygotujesz z łatwością. Będzie kolorowo i pysznie!

Na jaką okazję?

Potrzebujesz ciekawej przekąski do oglądania ulubionego serialu lub meczu? Postaw na wartościowe przekąski! Pieczone wiosenne warzywa będą pasować jak ulał.

Czy wiesz, że?

Kalafior, choć potocznie uznawany za warzywo, jest też… kwiatem. Dlaczego? Otóż część, którą zjadamy, jest biologicznie kwiatem, nazywanym różą kalafiora.

Dla urozmaicenia:

Pieczone wiosenne warzywa aż proszą się o to, aby podać do nich smaczny, domowy dip. Przygotuj ten na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem czosnku i ziół.