Frytki z klasycznym sosem koktajlowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z klasycznym sosem koktajlowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
431 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, tak aby powstały klasyczne frytki. Przygotowane w ten sposób cząstki wypłukaj pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku lub ręczniku papierowym do ocieknięcia. Piekarnika nastaw na 180°C i funkcję pieczenia „góra-dół”.

Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - Krok 1

Krok 2

Pokrojone i suche ziemniaki rozsyp płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem. Frytki skrop olejem i piecz przez około 45 minut, dopóki nie nabiorą złocistej barwy.

Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - Krok 2

Krok 3

W misce połącz Majonez Babuni Hellmann's z Ketchupem Hellmann's Łagodnym oraz chrzanem. Następnie dodaj przyprawę Knorr, a wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolity sos.Upieczone frytki przesyp na talerz lub do miski. Sos koktajlowy podawaj oddzielnie i w niewielkich miseczkach.

Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chrupiące frytki prosto z piekarnika możesz również podać z różnorodnymi sosami do wyboru np. łagodnym majonezem, dymnym barbecue, dipem czosnkowym lub ulubionym ketchupem.

3

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Chrzan będzie tego wydania frytek bohaterem. Tak stworzonym pysznym sosem, z domownikami się podzielę. Aby zyskał ciut na łagodności - mus z 2 moreli w jego składzie zagości! MNIAM!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. Fajny jest pomysł na takiego z Knorr'a dipa, lubi go pewnie nie jedna ekipa! Gdyby jednak był od chrzanu za mocny, zapewne serek mascarpone będzie pomocny!!! Złagodzi smak i nada delikatności, wypróbuj! - zachwyci Ciebie i Twoich gości!!! Smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 13.06.2021

    TAK. Ziemniaki na frytki pokroję - ja z dumą w kuchni stoję. Frytki wyłożę na blaszce do pieczenia - takie przysmaki spełnią mojej rodziny marzenia. Skropię olejem, Fixem Knorr będę przyprawiała i na swoje frytki 45 minut czekała. Majonez z chrzanem, przecierem pomidorowym i wyciśniętym czosnkiem połączę i już działać w kuchni kończę. Frytki podam z sosem koktajlowym i już mogę się cieszyć daniem gotowym. SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z klasycznym sosem koktajlowym    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Frytki domowe z sosem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z klasycznym sosem koktajlowym   Frytki z klasycznym sosem koktajlowym

Masz ochotę na przekąskę z chrupiącymi frytkami w roli głównej? Nic prostszego! Wystarczy pokroić ziemniaki w paski, skropić olejem, włożyć do piekarnika i już po kilkudziesięciu minutach możesz się cieszyć ulubionym daniem. Do frytek koniecznie przygotuj gęsty, kremowy sos, który podkreśli łagodny smak ziemniaków. Zapraszamy do kuchni!

Dla kogo?

Dla dużych i małych łakomczuchów! Frytki z piekarnika zawierają mniej tłuszczu niż te smażone na głębokim oleju, dlatego warto skorzystać z tej formy przygotowania.

Na jaką okazję?

Chrupiące i złociste frytki z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich doskonale się sprawdzą nie tylko jako szybka przekąska, ale także dodatek do drugiego dania. Pieczenie, smażone lub grillowane mięsa smakują z nimi fantastycznie!

Czy wiesz, że?

Zioła prowansalskie to wieloskładnikowa mieszanka używana do przygotowania wielu popularnych w kuchni Francuskich dań. W skład przyprawy wchodzą m.in. rozmaryn, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, bazylia, majeranek, tymianek oraz cząber ogrodowy.

Dla urozmaicenia:

Przed pieczeniem frytki możesz oprószyć mieloną słodką papryką, która nie tylko podkreśli smak ziemniaków, ale także wzmocni ich złocisty kolor. W podobny sposób możesz również przygotować frytki z batatów, czerwonych buraków, marchwi oraz korzenia selera. Życzymy smacznego!