Frytki z klasycznym sosem koktajlowym
łatwe
310 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, tak aby powstały klasyczne frytki. Przygotowane w ten sposób cząstki wypłukaj pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku lub ręczniku papierowym do ocieknięcia. Piekarnika nastaw na 180°C i funkcję pieczenia „góra-dół”.

Krok 2
Pokrojone i suche ziemniaki rozsyp płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej wcześniej papierem. Frytki skrop olejem i piecz przez około 45 minut, dopóki nie nabiorą złocistej barwy.

Krok 3
W misce połącz Majonez Babuni Hellmann's z Ketchupem Hellmann's Łagodnym oraz chrzanem. Następnie dodaj przyprawę Knorr, a wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolity sos.Upieczone frytki przesyp na talerz lub do miski. Sos koktajlowy podawaj oddzielnie i w niewielkich miseczkach.


Dobra rada:
Chrupiące frytki prosto z piekarnika możesz również podać z różnorodnymi sosami do wyboru np. łagodnym majonezem, dymnym barbecue, dipem czosnkowym lub ulubionym ketchupem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z klasycznym sosem koktajlowym
Masz ochotę na przekąskę z chrupiącymi frytkami w roli głównej? Nic prostszego! Wystarczy pokroić ziemniaki w paski, skropić olejem, włożyć do piekarnika i już po kilkudziesięciu minutach możesz się cieszyć ulubionym daniem. Do frytek koniecznie przygotuj gęsty, kremowy sos, który podkreśli łagodny smak ziemniaków. Zapraszamy do kuchni!
Dla kogo?
Dla dużych i małych łakomczuchów! Frytki z piekarnika zawierają mniej tłuszczu niż te smażone na głębokim oleju, dlatego warto skorzystać z tej formy przygotowania.
Na jaką okazję?
Chrupiące i złociste frytki z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich doskonale się sprawdzą nie tylko jako szybka przekąska, ale także dodatek do drugiego dania. Pieczenie, smażone lub grillowane mięsa smakują z nimi fantastycznie!
Czy wiesz, że?
Zioła prowansalskie to wieloskładnikowa mieszanka używana do przygotowania wielu popularnych w kuchni Francuskich dań. W skład przyprawy wchodzą m.in. rozmaryn, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, bazylia, majeranek, tymianek oraz cząber ogrodowy.
Dla urozmaicenia:
Przed pieczeniem frytki możesz oprószyć mieloną słodką papryką, która nie tylko podkreśli smak ziemniaków, ale także wzmocni ich złocisty kolor. W podobny sposób możesz również przygotować frytki z batatów, czerwonych buraków, marchwi oraz korzenia selera. Życzymy smacznego!