
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do większego garnka włożyć: żeberka, marchew, pietruszkę i seler. Dodać liść laurowy i posolić. Całość zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia.
Krok 2
Zetrzeć ogórki na tarce i dodać je do gotującego się wywaru. Gotować przez 30 - 40 min. Doprawić zupę smakowo poprzez dodanie koperku, cząbru i tymianku.
Krok 3
Na dowolnym tłuszczu (olej, masło, margaryna) zasmażyć mąkę w proporcji 1:1. Wszystko to rozgnieść na patelni aż do uzyskania gładkiej masy. Podsmażać do czasu jej zbrązowienia. Na koniec dodać zieloną pietruszkę i niewielką ilość lubczyku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej