Zupa z bakłażanem i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z bakłażanem i sezamem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

80 gramów

120 gramów

120 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i marchew obierz i pokrój w drobną kosteczkę. W dużym garnku podsmaż warzywa z olejem. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 2

Teraz wlej 2 litry wody. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Dodaj kaszę pęczek i gotuj 10 minut na małym ogniu.

Krok 3

Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj kolejne 10 minut.

Krok 4

Odcedź fasolę oraz ciecierzycę. Teraz dodaj do zupy Fix Knorr, ciecierzycę i fasolę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Krok 5

Bakłażana obierz i pokrój w kostkę. Obtocz w sezamie i podsmaż na patelni. Zupę podawaj z bakłażanem na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę podawaj z grzanką np. z bagietki. Świetnie pasują również zioła jak tymianek, pietruszka lub oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z bakłażanem i sezamemZupa z bakłażanem i sezamem

Zupa zazwyczaj traktowana jest wyłącznie jako wstęp do posiłku i dania głównego. Tej sycącej zupie z bakłażanem i sezamem, a także innymi warzywami z całą pewnością nie można bagatelizować! W jej składzie znajdziesz soczewicę, ciecierzyce, fasolę i kaszę pęczak, więc okaże się daniem, które z powodzeniem poradzi sobie nawet z największym głodem.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy doceniają uniwersalność dań jednogarnkowych. To proste, wyjmij duży garnek i odpowiednią ilość składników zgodnie z przepisem na sycącą zupę z bakłażanem i sezamem, a pyszne danie wystarczy na dwa albo trzy dni. Oszczędność czasu jest na wagę złota!

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdza się podczas jesiennych i zimowych chłodów. Właśnie wtedy lekkie sałatki z wakacyjnych warzyw ustępują miejsca bardziej sycącym i treściwym specjałom takim jak zupa z bakłażana.

Czy wiesz, że?

Inną nazwą bakłażana, wykorzystywanego w przepisie na zupę z sezamem, jest oberżyna.

Dla urozmaicenia:

Zupa z bakłażanem i sezamem fantastycznie smakuje z pikantnymi dodatkami. Możesz wzbogacić ją papryczką chili i imbirem. Spróbuj także mieszanki curry.