Zupa pomidorowa z ryżem - przepis: pomidorówka | Przepisy.pl pixel

Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 puszki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dziki oraz biały ugotuj w osobnych garnkach zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu odcedź i wymieszaj czarny z białym.

Krok 2

Czosnek i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku z oliwą.

Krok 3

Dodaj pomidory i 500ml wody.

Krok 4

Teraz dodaj przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Wymieszaj dokładnie, przykryj garnek i gotuj powoli ok 15 minut.

Krok 5

Natkę pietruszki posiekaj. Zupę podawaj w miskach. Wsyp na wierzch część ryżu (resztę podaj osobno) i posyp natką pietruszki. Zupę możesz skropić dodatkowo oliwą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Udekoruj zupę polewając ją odrobiną śmietany lub jogurtu. Możesz również użyć alternatywy wegańskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem

Dla wielu smakoszów jest królową zup, która nigdy się nie nudzi. Zamiast przygotowywać ją na wywarze z niedzielnego rosołu, proponujemy warzywny bulion, który jest uniwersalny, wygodny w użyciu i nadaje zupom odpowiedniej wyrazistości. Aromatyczna pomidorówka zyska nieco orientalny charakter za sprawą dodania do niej mieszanki ryżu basmati i dzikiego. Podejrzewamy, że w takiej postaci jeszcze jej nie znasz. Czas przełamać pierwsze lody!

Dla kogo?

Dla osób, które cenią tradycyjne receptury, ale nie boją się ich modyfikować w nieco bardziej finezyjny sposób.

Na jaką okazję?

Taką pomidorówką z ryżem basmati powodzeniem rozpoczniesz niedzielny obiad, kiedy przy stole zbiera się bliższa i dalsza rodzina. Z racji tego, że przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie zupy pomidorowej z dzikim ryżem bez trudu uwzględnisz w swoim planie nawet w środku tygodnia.

Czy wiesz, że?

Dziki ryż rozpoznasz po ciemnych (prawie czarnych) ziarnach o podłużnym kształcie. Z pewnością wzbudzi ciekawość wśród zebranych przy stole biesiadników.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczną zupę pomidorową z ryżem możesz udekorować świeżymi liśćmi bazylii.